Ministerul Educaţiei lovește în plin agenţiile de turism

Ministerul Educaţiei lovește în plin agenţiile de turism

Ordinul ministrului educaţiei privind condiţiile de organizare a excursiilor şi taberelor pentru elevi a lovit direct în agenţiile de turism. Acestea s-au trezit că numărul clienţilor din zona şcolilor a scăzut dramatic, profesorii refuzând să întocmească zecile de kilograme de documente prevăzute în actul normativ.

Ministrul educaţiei a reuşit, printr-un ordin, să aplice o dublă lovitură.

Una - agenţiilor de turism, care au avut de pierdut după reducerea majoră a încasărilor din zona şcolilor, iar cealaltă - elevilor, care nu s-au mai putut bucura de excursii şi de tabere. Problemele create de actul normativ au fost legate de documentaţia excesivă necesară pentru organizarea unor astfel de activităţi, dar şi de răspunderea majoră a cadrelor didactice în ce priveşte siguranţa copiilor. "ANAT a făcut propuneri la Ministerul Educaţiei care au urmărit să nu mai existe turism şcolar la negru, dar să existe o răspundere a profesorilor pentru siguranţa elevilor. Propunerile au fost înaintate acum doi ani, juriştii Ministerului Educaţiei au lucrat pe ele şi au scos un ordin foarte adaptat dorinţelor lor. Într-adevăr, documentaţia este foarte stufoasă pentru un profesor care vrea să organizeze o excursie sau o tabără", ne-a declarat Gabriela Peşeţ, consilier comunicare la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism.

Profesorii nu vor să ajungă la puşcărie

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor, ne spune că a scăzut drastic procentul colegilor care îşi doresc să organizeze excursii şi tabere. "Dacă se întâmplă ceva în perioada organizării unei excursii sau tabere principalul responsabil este cadrul didactic organizator. Eu am toată admiraţia pentru colegii mei care încă mai organizează excursii pentru că îşi asumă o responsabilitate enormă pe care puţini o înţeleg. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva, răspund o viaţă întreagă, îşi pot pierde locul de muncă şi, mai rău, pot ajunge chiar la puşcărie", ne-a precizat Marius Nistor. La rândul lui, Simion Hancescu, preşedintele FSLI, susţine că profesorii răspund cu capul pentru orice elev când sunt în excursii sau în tabere. "Am fost contactat de un operator de turism din zona Gorj pe tema asta şi era extrem de nemulţumit, vorbind în numele operatorilor de turism de la Rânca, de numărul elevilor din tabere care a fost mult mai mic anul acesta. Am înţeles că s-a făcut un demers la Autoritatea Naţională pentru Turism. Oricum trebuie schimbat ordinul ministrului", a afirmat Hancescu.

Alternativa taberelor private

Ovidiu Moisa, administratorul unei agenţii de tabere, ne-a spus că din ce în ce mai mulţi profesori şi directori de şcoli l-au contactat în încercarea de a pasa răspunderea celor din tabără. "Au găsit o portiţă aici, să vorbească cu părinţii, iar părinţii să ne contacteze direct, ca să nu implice şcoala", a afirmat Ovidiu Moisa. Sursa: ziarulring.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.