Liceenii combat criminalitatea transfrontalieră - Joc de rol la Liceul Sportiv Botoșani

Liceenii combat criminalitatea transfrontalieră - Joc de rol la Liceul Sportiv Botoșani

Liceul cu Program Sportiv din Botoșani este înscris în programul ”Școli - Ambasador ale Parlamentului European în România” susținut de Parlamentul European – Biroul de Legătură în România. În această calitate corpul de ambasadori ai liceului, beneficiind de susținerea conducerii administrative (director, Prof. Ioan Huncă), a organizat ieri, o nouă activitate intitulată ”Europa fără frontiere”, având ca partener Centrul Europe Direct Botoșani. Coordonator din partea liceului este doamna profesoară Carmen Ciobanu. Activitatea a cuprins o prezentare susținută de dl colonel Radu Florentin Cătălin, președintele Asociației Internaționale a Polițiștilor Botoșani și un concurs de tip joc de rol care se bucură de un deosebit interes printre liceeni: ”Candidat la alegerile europarlamentare” – 2019.

În prezentarea sa precum și în discuțiile care au urmat, dl colonel Radu Florentin Cătălin, a vorbit despre criminalitatea transfrontalieră și despre măsurile legislative suplimentare care s-ar putea lua pentru combaterea fenomenului, în așa fel încât să fie găsite pârghii mai puternice de combatere, fără a se încălca însă valorile democratice europene, libertatea de exprimare și de circulație a persoanelor.
Radu Căjvăneanu, coordonatorul centrului Europe Direct Botoșani, a adresat d-lui colonel felicitări pentru interesanta prezentare efectuată care cuprinde date la zi foarte bine ilustrate și documentate. ”Având o anumită experiență în domeniu, pot spune că domnul colonel ar face față cu brio la orice întâlnire la nivel european și internațional”.

S-au purtat discuții animate pe marginea politicilor de returnare a resortisanților. Dl colonel a opinat că, în România, acestei politici nu se aplică în mod eficient iar în Europa situația este, în linii mari, aceeași. Astfel, în România, imigranții ilegali sunt cazați și hrăniți pe spezele Statului Român. ”Ba uneori le gestionăm și eventualele fapte ilegale”. Explicația ar fi, în opinia d-lui colonel, anumite carențe legislative în materia legilor românești: ”Într-adevăr o parte din legislație a fost pusă în acord cu cerințele europene însă rămân alte legi și în primul rând cele privind sancționarea contravențiilor la ordinea și liniștea publică, care lasă loc liber posibilelor infracțiuni”. I s-a replicat că, recent, pentru fapte de tulburare a liniștii publice au crescut amenzile. ”Nu este suficient să aplici o amendă – a subliniat dl colonel. Este important să o și încasezi iar aceasta este mai greu”. O altă discuție a avut loc pentru definiția termenului de ”azilant” respectiv ”imigrant”. Când se aplică acești termeni? Pentru persoane care se refugiază din motive politice sau religioase sau și transfugilor ajunși din motive economice? Dl colonel a admis că este destul de dificil să faci o asemenea departajare, cel puțin la noi, în România.

Iată acum și extrase din pledoariile elevilor care și-au asumat rolul de ”candidați” la viitoarele alegeri europarlamentare:

„Crima organizată evoluează și astfel se ajunge la criminalitatea transfrontalieră și la terorism, care reprezintă atingerea unui scop politic prin violență și crimă. Cum se alimentează cu bani grupările teroriste? Consider că traficul de droguri este probabil cel mai grav și cel mai profitabil mijloc de a face bani pentru aceste organizații. Potrivit unor rapoarte făcute de Comunitatea Europeană cifrele sunt îngrijorătoare. Evoluția pieței drogurilor în Europa continuă în ritm alarmant, fiind capabilă să se adapteze la măsurile de combatere folosite până în prezent.

Ceea ce mi se pare cel mai ciudat este faptul că drogurile ajung și în închisori, ceea ce pune un semn de întrebare asupra riguroziății pedepselor cât și a legilor. Eu, dacă voi fi ales europarlamentar, voi propune măsuri mult mai dure și direct proporționale cu fapta săvârșită. De asemenea, voi propune un cadru legislativ care să susțină întocmirea unor materiale de informare convingătoare, pentru ca persoanele vulnerabile, îndeosebi tinerii, să fie conștiente de riscul pe care îl induc drogurile. Spre exemplu, aș propune introducerea unor cicluri de lecții în programa școlară, în care să fie prezentate elevilor riscurile de a avea tangență cu consumatorii sau distribuitorii de droguri. Odată ajuns în Parlamentul European voi propune îmbunătățirea activității în centrele de dezintoxicare pentru a le spori eficiența. Voi susține programe de asistență socială și orientare profesională mai eficiente pentru tineri. Tinerii reprezintă viitorul și trebuie să avem grijă de viitorul nostru. Voi cere intensificarea controalelor preventive iar acolo unde au fost raportate cazuri voi susține îmbunătățirea programelor de consiliere psihologică. Voi pleda pentru sporirea rigurozității cu care se fac controale vamale, cu pedepse mult mai mari pentru persoanele aflate în cauză și modernizarea aparaturii cu care se face depistarea acelor răufăcători. Voi cere acordarea către agențiile antidrog a mai multor fonduri, această măsură ducând la diminuarea actelor și acțiunilor infracționale”. (Biliuță Emanuel Vlad)

„Măsurile pe care le propun vor conduce la îmbunătățiri majore din punct de vedere tehnic și operațional pentru a combate criminalitatea transfrontalieră. Voi cere și voi susține reglementări pentru a îmbunătăți cooperarea și schimbul de informații dintre statele membre și dintre acestea și agențiile relevante. Propun, de exemplu, creșterea rigurozității controalelor fluxurilor financiare de volum mare printr-un nou regulament ce ar permite autorităților, printre altele, să acționeze și în cazul unor sume sub plafonul de 10.000 de euro dacă există suspiciuni de activități infracționale transfrontaliere. Mai propun eliminarea obstacolelor din calea cooperării polițienești și judiciare transfrontaliere și armonizarea mai aprofundată a obligațiilor naționale în domeniu cu practicile europene. Susțin suspendarea resurselor financiare ale teroriștilor și confiscarea bunurilor acestora. Sunt pentru consolidarea sprijinului pentru prevenirea și investigarea furturilor și contrabandei, prin introducerea de alerte pentru o gama mai larga de bunuri și documente falsificate.

E timpul pentru o schimbare! Iar acea schimbare o putem face împreună, fiind alături de mine și votându-mă pe mine. Cinstea și onoarea sunt două cuvinte care mă caracterizează și vă declar solemn că voi respecta fiecare promisiune făcută”. (Coteață Maria Andreea)

„În ciuda interdicțiilor teoretice, după gratii, unii deținuți au telefoane mobile și acces la internet. Un filmuleț recent postat pe internet demonstrează fără dubii acest lucru. Filmulețul cu pricina a fost făcut tocmai de persoanele private de libertate într-o cameră de detenție! Având acces la telefon deținuții pot comite infracțiuni chiar din incinta închisorii. Se poate spune fără teama de a greși că metoda „Accidentul” este de multe ori condusă din unitatea de detenție. În ceea ce privește durata pedepselor, hărțuirea se pedepsește cu închisoare de la 3 la maximum un an sau cu amendă. Consider pedeapsa extrem de blândă, având în vedere că, de la aceste infracțiuni, se poate ajunge la situații mult mai grave, precum violul. Astfel, în calitate de candidat la alegerile europarlamentare, voi propune înăsprirea pedepselor privind săvârșirea acestor fărădelegi, fapt ce ar micșora considerabil numărul de infracțiuni, inclusiv cu miză transfrontalieră”. (Curcan Ghiorghiță).

”Candidații” precum și participanții au avut posibilitatea să se documenteze din fișele de lucru puse la dispoziție de Centrul Europe Direct: ”O politică Europeană în materie de returnare mai solidă și mai eficace”; ”Un parchet european consolidat pentru a combate infracțiunile teroriste”; „Asigurarea unei securității cibernetice solide în Europa”; „O poliție de frontieră și garda de coastă la nivel european consolidată și complet echipată”; „Suveranitatea europeană”; „O Europa care protejează”; „Combaterea conținutului online cu caracter terorist”.

În final au fost acordate premii candidaților (Biliuță Emanuel Vlad, Coteață Maria Andreea, Curcan Ghiorghiță și Ștefan Nicoleta Alina) de către un juriu format din domnul colonel și reprezentanți ai elevilor, corpului profesional, centrulului Europe Direct. Elevii participanți – în vârstă de 17-18 ani au apreciat prin aplauze și ovații prestația colegilor lor și calitatea acțiunii.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.