Exercițiu de simulare a alegerilor europarlamentare la Liceul cu Program Sportiv Botoșani - FOTO

Exercițiu de simulare a alegerilor europarlamentare la Liceul cu Program Sportiv Botoșani - FOTO

Surpriza evenimentului - apariția unui grup de studenți din Republica Moldova care au ținut să participe la vot

După cum am informat ieri, 9 Mai, la Liceul cu program sportiv din Botoșani, a avut loc un exercițiu de simulare a alegerilor europarlamentare din mai 2019, realizat în parteneriat cu Centrul Europe Direct Botoșani.

Ideea a fost preluată și dezvoltată creativ de profesori și elevi după un model lansat de Centrul Europe Direct la alegerile europarlamentare precedente și reluat pe parcursul anilor 2018-2019. Având în vedere caracterul de educație civică al exercițiului, au fost invitați să participe elevi începând de la vârsta de 14 ani.

Potrivit organizatorilor, simularea a respectat în mare etapele unor alegeri europarlamentare reale:
1. Lansare candidaturi prin organizarea unei conferinţe de presă;
2. Validarea candidaţilor de către o comisie;
3. Campania electorală propriu-zisă (interviuri, articole, videoclipuri, pagini publice pe Facebook, dezbatere publică);
4. Realizarea unor sondaje de opinie şi exit poll-uri;
5. Pauza înainte de exprimarea votului;
6. Votul cetăţenesc exprimat online;
7. Centralizarea voturilor;
8. Publicarea rezultatelor finale.

Platforma program a fiecărui candidat a fost constituită pe 3 teme (a. Social-cultural, b. Economic şi c. Politic) care au fost alese în funcţie de specificul Comisiilor permanente ale Parlamentului European.

Candidaţii la alegeri şi-au format o echipa din 4 consilieri – câte un consilier pentru fiecare dintre cele trei arii tematice şi un consilier de imagine.

Validarea candidaturii a fost condiţionată de strângerea unui număr de 100 de susţinători.

La vot au participat, după cum am spus, persoane cu vârsta de peste 14 ani, în urma unei înscrieri prealabile pe o ”listă de alegători”.

Numărul estimat de participanţi a fost de peste 400.

Înainte de începerea propriu-zisă a ”votării” doamna profesoară Carmen Ciobanu, coordonator al activității, ne-a prezentat ”secția de votare” și activitățiile aferente (https://youtu.be/YZw9vP747yA).

In afara ”secției” am observat un rând masiv de votanți care își caută numele pe ”listele de votare”.

- Activitatea face parte din Săptămâna Europeană care se desfășoară la Liceul cu Program Sportiv Botoșani - ne spune doamna profesoară. Luni am făcut prezentarea candidaților (este vorba de patru candidaturi). Apoi ei și au prezentat programul lor electoral și au întocmit listele de susținători. A avut loc și o ”conferință de presă” precum și ”campania electorală” desfășurată între elevii liceului. Și-au făcut afișe cât mai interesante cu putință.

La ”secția de votare” am găsit reprezentanții la post foarte serioși și deciși să preîntâmpine orice încercare de ”fraudă”. ”Presa” este alături și ne spune că există ”acreditări” pentru eveniment. Sunt amenajate de asemenea două ”cabine de votare” care asigură discreția pe timpul aplicării ștampilei pe ”buletinul de vot”. Dl Ioan Huncă, director LPS Botoşani, care a acordat un sprijin deosebit pe tot parcursul derulării activităților școlii în calitate de Școală Ambasador al Parlamentului european în România, verifică cu atenție ”secția de votare” acordând ultimele instrucțiuni.

După intonarea Imnului Europei ”președintele” ”secției de votare” explică tehnica votării apoi se trece la votul propriu zis. Remarcăm prezență masivă la vot precum și multă disciplină asigurată de ambasadorii juniori și seniori (profesori) ai Parlamentului European în liceu.

O surpriză pe timpul votării a fost apariția unui grup 20 de tineri studenți vizitatori din Republica Moldova (orașul Bălți) conduși de reprezentanți ai DSTJ Botoșani care a ținut să observe cum se desfășoară un asemenea eveniment. ”Un exercițiu excelent” - a apreciat doamna lector universitar Veronica Carbuz coordonatorul grupului. ”Foarte interesant. Este pentru prima dată când văd o asemenea organizare” a spus Cătălina, studentă la științe economice iar Grigore a adăugat că este foarte important votul pentru tineri, pentru viitorul nostru. Colegii din Republica Moldova au ținut să voteze și ei iar pentru aceasta au luat cunoștință de programul candidaților iar apoi au fost înscriși pe listele suplimentare.

Astăzi dimineață am aflat și rezultatele finale ale simulării de alegeri europarlamentare din 9 mai 2019 la Liceul cu Program Sportiv Botoșani: pe locul 1 Chișlea Sorin Sebastian cu 38%, pe locul 2 Coteață Maria Andreea cu 26%, pe locul 3 Ștefan Nicoleta Alina 23%, pe locul 4 Ungureanu Eduard cu 13%.

Prezența la ”vot” a fost de 56% la un număr de 426 ”alegători” înscriși pe listele principale și 24 pe liste suplimentare.

Centrul Europe Direct Botoșani a acordat premii câștigătorilor constând în tricouri și sacoșe din material textil bio- cu inscripțiile Comisiei Europene.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.