Bucurii, emoții, încercări, solidaritate și prietenii toate înmănunchiate în excursia „CARTEA UNEȘTE INIMI” - FOTO

Bucurii, emoții, încercări, solidaritate și prietenii toate înmănunchiate în excursia „CARTEA UNEȘTE INIMI” - FOTO

În perioada 16-18 martie 2018 membrii proiectului transfrontalier „Cartea unește inimi”, domnii: Postolachi Vasile, profesor de Religie Ortodoxă, Ceică Cristina Luminița, consilier educativ, Neamțu Valentina, profesor de Educație Tehnologică și Moga Marius, profesor de Educație Fizică, cu toții profesori la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut, au organizat excursia Cartea unește inimi, excursie dedicată Centenarului Unirii.

Participanții, în număr de 51 au fost elevi și profesori din Școlile din Regiunea Cernăuți (Ucraina), din orașul Lipcani (Republica Moldova) și din comuna Rădăuți-Prut (România). Aceasta s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, mai exact în perioada 16-18 martie 2018 iar traseul s-a întins pe parcursul a trei județe din Moldova: Suceava, Neamț și Iași. Oaspeții din Moldova și Ucraina au fost întâmpinați cu pâine și sare de către cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Rădăuți-Prut, iar bucuria este cu atât mai mare cu cât între elevi s-au legat prietenii.

De la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut, participanții excursiei au pornit spre Schitul Sfântul Ioan de la Râșca unde părintele Mihail ne-a așteptat cu hrană spirituală și cu hrană de bucate. Hrana spirituală a constat în îndemnul de a lua aminte la sacrificiul strămoșilor și de nu ne rușina de jertfa lor. Ușor, cu multă nostalgie, grupul a părăsit schitul din mijlocul pădurii îndreptându-și pașii spre Cetatea de Scaun din Suceava. Aici copiii au simțit că se întorc în timp, retrăind viața de la Curțile domnești de altădată.

De la Cetatea de Scaun pașii s-au îndreptat spre Mănăstirea unde Sfântul Ștefan cel Mare își doarme somnul, la Mănăstirea Putna unde au și înnoptat. După ce a doua zi grupul a luat binecuvântarea Sfântului Ștefan și după ce a vizitat Muzeul Mănăstirii, acesta s-a îndreptat spre Județul Neamț vizitând Cetatea Neamțului, Casa Memorială a lui Ion Creangă și Cheile Bicazului precum și Mănăstirea Petru Vodă unde a înnoptat și a cinat.

Cu multe emoții pentru iarna ce tocmai venise, excursioniștii au pornit a doua zi, la prima oră spre Iași unde au vizitat Palatul Culturii și Catedrala Mitropolitană, luând binecuvântarea Sfintei Cuvioase Parascheva.

Deși condițiile meteo au încercat să pună piedici, grupul a ajuns cu bine acasă, un rol important avându-l și mobilizarea celor din Rădăuți-Prut și Miorcani, precum și a celor din Lipcani. Pe parcursul a trei zile excursioniștii au experimentat rând pe rând bucurii, emoții, prietenii și de ce nu? și încercări care fac excursiile de neuitat. Acestora li se adaugă experiența unică de a experimenta în doar trei zile, trei anotimpuri diferite: primăvara, toamna și iarna.

Nu în ultimul rând trebuie aduse mulțumiri tuturor celor care au făcut posibilă această excursie, domnului Jose Antonio Badiola, decanul Facultății de Teologie Romano Catolică din Spania, domnului Daniel Gheorghe, deputat de Ilfov, domnului Iva Anițaș Dan și domnului Daniel Petruț. Mulțumiri alese Schitului Sfântului Ioan de la Râșca și Mănăstirilor Putna și Petru Vodă pentru masă și cazare; alese mulțumiri și doamnei Gina Popa, Consilier Birou Relații Publice al Palatului Culturii din Iași care prin intermediul domnului doctorand Sîrbu Cosmin a asigurat intrarea liberă în Palat grupului. Nu în ultimul rând alese mulțumiri și celor din Rădăuți-Prut și Miorcani care s-au mobilizat atât de frumos pentru ca excursioniștii să ajungă cu bine acasă. Acestor mulțumiri adăugăm și rugăciunea ca Dumnezeu să le răsplătească înmiit!!

Stirea anterioara

Start înregistrărilor pentru finanțarea de puncte de acces la internet wireless gratuit în spațiile publice - WiFi4EU

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.