1 Decembrie - “România, la mulţi ani!”, proiect derulat la Muzeul Judeţean

1 Decembrie - “România, la mulţi ani!”, proiect derulat la Muzeul Judeţean

Miercuri, a avut loc, la Muzeul Judeţean Botoşani, o amplă manifestare dedicată Zilei Naţionale a României,  organizată de către elevii de la Şcoala nr. 14 Botoşani, C.Ş.E.I. Botoşani, precum şi de preşcolarii de la Grădiniţele nr. 4 şi 5 Botoşani. Este vorba de proiectul educaţional “România, la mulţi ani!”, care a urmărit să îi facă pe să înţeleagă semnificaţia zilei de 1 Decembrie.

Cadrele didactice implicate în proiect prof. Miron Nela, Iurescu Nicoleta, Ceomărtan Aurelia de la Grădiniţa nr. 4 Botoşani, prof. Miron Ioan de la C.Ş.E.I.Botoşani, prof. Moisa Maria de la Şcoala nr. 14 Botoşani, prof.Vlad Monica şi Sandu Nicoleta de la Grădiniţa nr. 5 Botoşani, prof. de istorie Miron Angelica de la Şcoala nr. 7 Botoşani, precum şi părinţii copiilor, au trăit  alături de copii, sentimente de mândrie şi preţuire a istoriei neamului românesc, care ne umple sufletele în fiecare an la 1 Decembrie.

Visul unităţii naţionale a fost unul pentru care mulţi români şi-au dat viaţa de-a lungul timpului, iar noi, astăzi, ne plecăm frunţile în faţa sacrificiului lor, care nu trebuie uitat niciodată“, spune prof. Nela Miron  de la Grădiniţa nr. 4 Botoşani, coordonatoarea proiectului.

Elevii au sărbătorit numai  cu muzică românească, începând cu Imnul României, folclor autentic românesc, Hora Unirii, cântece vechi patriotice (Noi suntem romani, Cantecul lui Stefan cel Mare, Imnul eroilor, Marşul lui Tudor…)

Foarte frumos a prezentat pe înţelesul copiilor preşcolari, toate informatiile despre Marea Unire de la 1918  prof. de istorie Miron Angelica de la Şcoala nr. 7 Botoşani. Tot în cadrul proiectului elevii au fost antrenaţi în realizarea steguleţelor tricolore , a desenelor  care descriu acest eveniment istoric, au vizionat materiale video pe internet, filme care prezintă în mod cronologic evenimentele importante care au condus la hotarârea de unire a românilor de pretutindeni într-un stat numit Romania,au cântat Tricolorul -muzica compusa de Ciprian Porumbescu ,au pregătit un moment artistic cu versuri şi cantece populare românesti, copiii fiind îmbrăcaţi în costume populare şi ţinând în mânuţe steguleţele realizate de ei, iar în piept ecusoanele confecţionate tot de ei. Acţiunea s-a încheiat printr-o horă a prieteniei pe fond muzical patriotic, între toate unităţile scolare implicate în proiect

Evenimentul a fost invocat şi în creaţiile plastice, organizând la Muzeul Judeţean expoziţia “Noi suntem români”.

Pentru mine a vorbi de sărbătoarea naţională, de obiceiuri şi tradiţii astăzi înseamnă a reflecta asupra vieţii spirituale şi morale a poporului şi de a încerca o revigorare moral-spirituală a tinerei generaţii.Noi, adulţii, ne aducem aminte cu plăcere de zilele copilăriei noastre, de rădăcinile neamului nostru şi pentru că ne dorim din tot sufletul ca tot ce e frumos să nu moară încercăm să reînviem în sufletele copiilor noştrii dorinţa de a cunoaşte trecutul strămoşesc. Consider că orice copil trebuie educat pentru a fi un continuator al valorilor culturii naţionale şi, pentru a-l pregăti pentru integrarea lui în colectivitatea naţională şi internaţională, urmărim familiarizarea sa cu istoria ţării noastre, precum şi cu valorile spirituale. În această mare zi de sărbătoare ,noi românii trebuie să simţim româneşte şi să cunoaştem semnificaţia acestui eveniment, iar micii şcolari trebuie învăţaţi că istoria neamului românesc este ea însăşi o lecţie de viaţă, de voinţă şi de iubire!Iată de ce am considerat necesară abordarea acestei teme, care să-i ofere copilului şansa integrării într-o societate pusă în slujba progresului spiritual şi moral de care are atâta nevoie omenirea”, mai precizează prof. Nela Miron

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi, pentru siguranța cetățenilor. Haine și țigarete Duty Free confiscate - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.