Pe picior de război: Rusii vor răzbunare, Ucraina este în alertă

Pe picior de război: Rusii vor răzbunare, Ucraina este în alertă

Moartea a doi soldati rusi in Peninsula Crimeea aduce din nou amenintarea razboiului in estul Europei. Oficialii de la Moscova, in frunte cu Vladimir Putin, ameninta cu represalii, in vreme ce trupele ucrainene sunt in stare de alerta de la mijlocul acestei saptamani.

Confruntarea care sta sa izbucneasca intre cele doua tari din fostul spatiu sovietic coincide cu oreluarea conflictelor in estul Ucrainei, unde fragilul armistitiu semnat intre separatisti si guvernul de la Kiev pare dat uitarii, relateaza Bloomberg.

Scenarii complexe

Ministerul de Externe de la Moscova acuza Ucraina ca s-a angajat in operatiuni subversive cu aspect "terorist" pe teritoriul peninsulei anexate de Rusia in 2014, in vreme ce presedintele ucrainean Petro Poroshenko sustine ca totul este parte a unui scenariu conceput la Kremlin, menit "a oferi scuza unor noi amenintari militare" din partea Rusiei.

Tensiunile izbucnite in mod neasteptat intre Rusia si Ucraina pun in impas eventualele negocieri de pace preconizate a se desfasura in luna septembrie, cu ocazia summit-ului G-20 de China si dau alarma in cancelariile occidentale.

„Este o perioada foarte tensionata. Este timpul sa se faca un pas inapoi, facem apel la toate partile sa atenueze tensiunile", a precizat Elizabeth Trudeau, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.

O noua izolare

Cele doua economii se confrunta cu semnele unui nou val de criza, rubla si grivna pierzand teren in fata dolarului, iar tensiunile militare izbucnite la granita dintre cele doua state ex-sovietice nu ajuta deloc la stabilizarea situatiei.

Rebelii pro-rusi din estul Ucrainei au declansat o serie de atacuri impotriva trupelor Kievului pozitionate in apropierea oraselor Donetk, Luhansk si Mariupol.

In acelasi timp, la Moscova, presedintele Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate pentru a discuta masurile de consolidare a securitatii in Crimeea, dupa ce a acuzat serviciile secrete din Ucraina de uciderea celor doi soldati rusi.

O informatie aparuta vineri, 12 august, in cotidianul Izvestia, anunta ca Rusia poate intrerupe relatiile diplomatice cu Ucraina, citand o sursa anonima din sfera diplomatiei rusesti.

In replica, ucrainenii au cerut o analiza in Consiliul de Securitate al ONU a declaratiilor facute de oficialii rusi si au inrosit telefoanele in incercarea de a discuta cu liderii Germaniei si Statelor Unite.

In acelasi timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a contactat pe omologul sau francez pentru a-si expune punctul de vedere asupra noii crize ruso-ucrainene.

Olimpicul Putin

Pentru presedintele Vladimir Putin, tensiunile tind a fi intotdeauna un avantaj demn de speculat in negocierile ulterioare cu Occidentul, iar perioada jocurilor olimpice pare una care ii inspira pornirile belicoase.

Peninsula Crimeea a fost anexata la scurt timp dupa finalul Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, iar invazia din Georgia a avut loc in timpul olimpiadei de la Beijing, din 2008.

Acum, olimpiada din Rio si vacanta liderilor occidentali pare sa il avantajeze din nou pe "tarul" de la Kremlin.

„August este cea mai potrivita luna pentru actiunile militare ale Rusiei, deoarece toti decidentii din Vest sunt in concediu. Zidul Berlinului a fost ridicat in august 1961, invazia Cehoslovaciei s-a petrecut in august, iar lovitura de stat de la Moscova, din 1991, a avut loc in aceeasi luna a anului", crede Anders Aslund, un reprezentant al Consiliului Atlantic.

Cat mai este loc de pace in strategia lui Putin este greu de spus, in conditiile in care liderul rus a catalogat negocierile pe care urma sa le poarte in China drept "fara rost".

Cum incertitudinea care planeaza asupra statutului Crimeii, cu Occidentul refuzand sa accepte anexarea teritoriului ucrainean de catre Rusia, liderul de la Kremlin pare sa forteze nota in incercarea de a deschide noi discutii de pe o alta pozitie.

„Rusia este nemultumita de acest status quo. Moscova ar accepta si anumite progrese in punerea in practica a catorva puncte din acordul de la Minsk, dar se poate declara si multumita de ceea ce pare o situatie relativ favorabila", afirma Alexander Kliment, analist Eurasia Group. Sursa: business24.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.