Doi turiști care se plimbau pe munte în Cehia au descoperit aur din România. Comoara are o valoare uriașă

Doi turiști care se plimbau pe munte în Cehia au descoperit aur din România. Comoara are o valoare uriașă

Doi drumeți au descoperit recent, în munții Krkonoše din nordul Cehiei, o cutie metalică ce conținea sute de monede și bijuterii din aur, unele provenind din România.

Potrivit experților, valoarea totală a comorii ar putea ajunge la aproximativ 700.000 de dolari.

Cutia conținea 598 de monede de aur, aranjate cu grijă în seturi învelite în stofă neagră. Miroslav Novak, șeful departamentului arheologic al Muzeului Boemiei de Est, a declarat că monedele au fost bătute între anii 1808 și 1905 și provin din mai multe țări, inclusiv Franța, Turcia, Belgia, România, Italia și Rusia.

Unele dintre ele au fost contramarcate în anul 1921 într-o zonă care astăzi se întinde pe teritoriile Serbiei și Bosniei-Herțegovina.

În cutie au mai fost găsite 16 tabachere, 10 brățări, o geantă din plasă de sârmă, un pieptene, un lanț cu cheie și o cutie de pudră, potrivit New York Times.

Valoarea monedelor este estimată la 340.000 de dolari, iar obiectele de aur ar putea ajunge la o valoare similară, în funcție de compoziția lor.

Descoperirea este considerată deosebită prin volumul și diversitatea obiectelor, deși în regiune au mai fost identificate artefacte arheologice, în special din Epoca Bronzului și din Evul Mediu.

În acest caz, comoara pare să fi fost ascunsă într-o perioadă mult mai recentă.

Cercetătorii încearcă să stabilească identitatea proprietarului și contextul în care comoara a fost ascunsă.

Ipotezele variază de la un posibil jaf, la fuga unui negustor sau chiar la implicarea unui fost paznic de lagăr de concentrare.

Unele dintre monedele provenite din Peninsula Balcanică sunt găurite, semn că ar fi putut fi folosite ca elemente decorative în costume tradiționale.

Istoricii investighează și contextul istoric al regiunii. Zona Boemiei, astăzi parte a Cehiei, a fost afectată de numeroase migrații și conflicte în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.

Peste 120.000 de evrei trăiau în Boemia și Moravia înainte de război, dintre care o mare parte au fost deportați sau au fugit.

După război, aproximativ trei milioane de germani au fost deportați din regiune, iar zona a primit în jur de 1,7 milioane de refugiați din toată Europa.

„Problema este că avem un număr uriaș de posibilități”, a declarat Martin Vesely, profesor asociat de istorie la Universitatea Jan Evangelista Purkyne.

Potrivit acestuia, este posibil ca obiectele să fi aparținut unui grup, nu unei singure persoane, având în vedere diversitatea și originea pieselor.

Investigațiile continuă, iar autoritățile speră să descopere în arhive informații care să ajute la identificarea proprietarului original.

Stirea anterioara

Ce beneficii are sucul de aloe vera pentru sănătate?

Stirea Urmatoare

Un gest simplu, dar plin de responsabilitate, a făcut diferența

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.