Declaraţia 600 se amână până în martie. Ce trebuie să ştii despre acest formular

Declaraţia 600 se amână până în martie. Ce trebuie să ştii despre acest formular

Şeful PSD Liviu Dragnea a anunţat că nimeni nu a înţeles formularul 600 să că în perioada următoare se va comunica scopului acestei obligaţii fiscale. Conform acestuia, se va amâna depunerea acestui formular până pe 1 martie.

Liviu Dragnea a mai spus că pe 31 ianuarie va avea loc prima şedinţă de Guvern în care se va adopta un ordin pentru amânarea depunerii formularului 600 până la 1 martie pentru a se clarifica situaţia. „Condiţia este să se găsească o soluţie pentru cei care trebuia să plătească aceste contribuţii, să rămâne asiguraţi în sistemul de asigurări", a spus acesta, adăugând că ordinul trebuie să prevadă nişte măsuri tranzitorii.

„Le-am cerut colegilor mei să nu se mai expună pentru că majoritatea nu au înţeles formularul 600", a afirmat şeful PSD, adăugând că după ce se va instala Guvernul o să explice despre ce este vorba.

Acesta a mai spus că vor exista discuţii cu cei care trebuie să plătească contribuţiile care trebuie declarate în formularul 600.

Conform lui, persoane care au terenuri în arendă trebuie să completeze acele documente.

Anterior acestor declraţii, surse apropiate discuţiilor precizat că noul termen de depunere a declaraţiei 600, privind venitul asupra cărora se vor declara şi plăti contribuţiile sociale şi de sănătate pentru veniturile extrasalariale mai mari de 1.900 de lei pe lună, va fi amânat până la 31 martie, informează economica.net. În plus, ar putea fi făcute modificări și la plafon (1.900 de lei pe lună, 22.800 de lei pe an), astfel încât mai puţine persoane să fie obligate să depună fomularul 600 la ANAF.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și Liviu Dragnea au avut luni o discuție decisivă pe acestă temă.

Declarația 600 trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an.

Mai exact, declarația 600 trebuie semnată de către persoanele care, în anul fiscal precedent, au obținut venituri din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiții sau din alte surse.

„Eliminați Formularul 600!". Sindicatele din mass-media și cultură pun presiune pe PSD-ALDE
Declaraţia 600. Acest act normativ, adoptat fără consultarea partenerilor sindicali, conduce la diminuarea cu 35% a veniturilor acelor persoane care au obţinut în anul 2017, sau care estimează că vor obţine în anul 2018, alte venituri decât cele consemnate în contractul individual de muncă, arată Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media.

FAIR-MediaSind solicită coaliţiei aflate la putere, precum şi premierului desemnat, Viorica Dăncilă, să retragă, în regim de urgenţă, Ordonanţa nr. 27/2017, întrucât aceasta afectează în mod dramatic veniturile artiştilor, jurnaliştilor, cadrelor didactice, dar şi altor categorii profesionale.

Potrivit amintitei ordonante, persoanele cu venituri extrasalariale mai mari decât 12 salarii minime pe economie (22 800 lei) sunt obligate să depună până la 31 ianuarie 2018, Declaraţia 600, având astfel de plătit, pe lângă impozitul pe venit (în cuantum de 10%), si CAS, reprezentand 25% din sumele declarate, dar si CASS 10%.

„Practic, se recurge la o dublă impozitare a acestor salariaţi care plătesc amintitele contribuţii în cadrul contractelor individuale de muncă, ei beneficiind de aceleaşi servicii medicale, precum şi o triplare a contribuţiilor în cazul persoanelor fără venituri si care doresc accesarea sistemului de stat privind serviciile medicale", se spune în comunicatul remis Realitatea.net.

FAIR-MediaSind consideră că ultimele modificări aduse la Codului Fiscal prin OUG 27/2017 vor afecta, în mod grav, pe toate acele persoane care îsi completează veniturile, prestând şi alte activităţi pe lângă locul de muncă.

„Cei mai afectaţi, desigur, vor fi artiştii şi jurnaliştii care, în mod frecvent, sunt plătiţi în baza contractelor de drepturi de autor şi a contractelor de prestări servicii", arată cei de la FAIR-MediaSind.

În cazul în care Puterea va refuza să ţină cont de solicitarea FAIR-MediaSind "de a se elimina aceste prevederi legislative abuzive", vor fi demarate acţiuni de protest, atat în ţară, cât şi pe plan internaţional.

Stirea anterioara

Sfârşitul lumii vine pe 4 februarie! Anunţul care a înspăimântat întreaga Planetă

Stirea Urmatoare

Tânăr rănit după ce s-a izbit cu mașina într-un cap de pod apoi s-a răsturnat pe carosabil

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.