Capitalele occidentale fac planuri de răspuns pentru situația că Rusia va folosi arme nucleare

Capitalele occidentale fac planuri de răspuns pentru situația că Rusia va folosi arme nucleare

Consilierul pentru Securitate al președintelui Biden a declarat duminică la CBS că “am comunicat direct, în privat, la niveluri foarte înalte, Kremlinului că orice utilizare a armelor nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia și că SUA și aliații noștri vor răspunde decisiv. Am dat un mesaj clar și specific cu privire la ceea ce va implica asta” a spus Jake Sullivan.

O analiză Financial Times, care strânge opinii ale unor oficiali din mai multe state NATO sugerează că răspunsul Alianței într-o astfel de situație va depinde de amploarea atacului. În cazul unui atac cu o armă nucleară tactică (de mici dimensiuni) împotriva Ucrainei “răspunsul ar declanșa o ripostă militară cu arme convenționale din partea statelor occidentale, pentru a pedepsi Rusia”.

Nu este foarte clar dacă acest tip de lovitură ar implica intrarea NATO în război cu Rusia, fie și doar prin trimiterea armatelor sale în Ucraina.

Financial Times arată că în acest moment capitalele occidentale fac planuri de urgență pentru toate situațiile. “Evaluarea Occidentului este că avertismentele lui Putin că nu blufează cu privire la lansarea atacurilor nucleare asupra Ucrainei sunt menite să redea un oarecare avânt după eșecurile armatei sale pe câmpul de luptă. (…)  SUA au discutat, de asemenea, scenarii cu ucrainenii despre posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și au  făcut scenarii de protecție și siguranță”,  mai arată FT.

Publicația britanică mai arată că logistica de desfășurare a armelor nucleare nu poate trece neobservată de sateliții de informații occidentali: “Armele nucleare rusești sunt instalate în adăposturi întărite din toată țara. Procesul de tranziție la pregătire, împerecherea focoaselor cu platformele de livrare, ar genera o mulțime de fenomene observabile pentru serviciile americane de informații”, a declarat Simon Miles, profesor asistent la Sanford School of Public Policy de la Universitatea Duke. Acesta este un pas pe care Putin nu l-a făcut când a amenințat anterior cu atacuri nucleare. Alți analiști mai arată că modul precar în care decurg loviturile ruse cu rachete convenționale sugerează că și un atac cu arme nucleare ar merge prost, pentru că “ucrainenii ar putea doborî o rachetă  cu încărcătură nucleară sau aceasta s-ar putea rătăci și ar putea lovi o clădire rezidențială”.

Sursa: biziday.ro

Stirea anterioara

S-a găsit un medicament care încetinește evoluția maladiei Parkinson

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații moderate cantitativ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.