Sunt obligați să participe la recensământ românii care trăiesc în afara țării? Ce prevede legea

Sunt obligați să participe la recensământ românii care trăiesc în afara țării? Ce prevede legea

Din 14 martie românii se pot autorecenza online de pe laptop, desktop, smartphone sau tabletă, pentru recensământul populației și locuințelor. Ce se întâmplă însă cu cei care trăiesc în afara țării?

Trebuie sau nu să se autorecenzeze online românii care nu mai stau în țară, în condițiile în care neparticiparea la recensământ este sancționată cu amenzi? Răspunsul este dat de Ordonanța de urgență nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România.

Potrivit articolului 5 din această OUG, fac obiectul recensământului ”persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni”. Deci românii care au reședința în alt stat trebuie să se autorecenzeze online dacă o parte din an au (sau au avut) reședința în România. Ei nu au altă variantă de a participa la recensământ, recenzorii neavând cum să-i viziteze în alte țări.

De asemenea, informațiile pe care le vor completa în chestionarul de autorecenzare trebuie să fie raportate nu la momentul actual, ci la data de 1 decembrie 2021, considerată momentul de referință al recensământului.

Ce se întâmplă dacă o parte a familiei locuiește în străinătate, dar vine în țară în vacanță (de pildă, cazul celor plecați la muncă în afara țării)? În acest caz, potrivit site-ului oficial al recensământului, ”doar membrii gospodăriei rămași în țară, la reședința obișnuită, se vor recenza. Membrii din străinătate vor fi declarați plecați pe perioadă îndelungată (pe perioade de cel puțin 12 luni).”

Pe de altă parte, cei care sunt în vacanță în afara țării în perioada recensământului au obligația să participe și vor indica drept reședință obișnuită adresa la care locuiau la 1 decembrie 2021.

Ce se întâmplă cu proprietățile în care nu mai stă nimeni, deoarece proprietarii sunt în străinătate? Ordonanța 19/4.02.2020 specifică, la articolul 6, că ”în cazul locuințelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toți membrii gospodăriei sunt absenți, informațiile privind confirmarea absenței gospodăriei, precum și numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă și câteva caracteristici esențiale, precum sexul și vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care dețin aceste informații.”

Participarea la recensământ este obligatorie, iar cei care refuză riscă amenzi. Nu pot fi amendați cetățenii români care nu au avut reședința în țară în ultimele 12 luni.

Stirea anterioara

Va fi complet interzis în România! Tocmai s-a votat legea în Parlament. Intri la pușcărie dacă faci asta

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.