Se dă amendă dacă faci asta! Greșeala pe care mulți șoferi o fac fără să știe

Se dă amendă dacă faci asta! Greșeala pe care mulți șoferi o fac fără să știe

Legislația din Romania prevede vârsta de la care un copil poate sta pe locul din față de lângă șofer. Totuși, aceasta nu este singura prevedere. Ce mai arată Codul Rutier?

Când au copiii voie să stea în față în mașină?
Transportul copiilor în mașină reprezintă o responsabilitate majoră pentru șoferi, iar respectarea prevederilor legale privind locurile unde aceștia pot călători este esențială pentru siguranța lor. Legislația actuală specifică clar de la ce vârstă copiii au dreptul să ocupe locul din dreapta șoferului.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 11/2015, copiii pot călători pe locul din dreapta față al mașinii începând cu vârsta de 12 ani, însă aceasta nu este suficientă. Pentru a respecta cadrul legal, copilul trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 150 de centimetri, scrie Libertatea.

Regulile specifice pentru transportul copiilor în autovehicule sunt stipulate la art. 97 din Codul Rutier. Astfel:

Copiii cu înălțimea de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță, doar dacă sunt fixați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Copiii cu înălțimea de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță, doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți sau sunt fixați cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Transportul copiilor în condițiile menționate mai sus se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copiilor sub 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât șoferul.

Amenzile pentru șoferi ajung și la 800 de lei
Nerespectarea acestor reguli poate atrage amenzi în cuantum de 660-825 de lei, ceea ce corespunde cu patru sau cinci puncte-amendă, având în vedere că, începând cu 2024, valoarea punctului de amendă este de 165 de lei.

Acei șoferi care transportă copii pe locul din față fără respectarea normelor legale vor primi și trei puncte de penalizare. Siguranța copiilor este o prioritate, iar respectarea acestor reguli contribuie la prevenirea potențialelor accidente și protejează viața celor mici în trafic.

De menționat că legea impune obligativitatea purtării centurii de siguranță de către șoferi pe drumurile publice. Această regula este valabilă și pentru pasagerii aflați în față lângă șofer sau pe banchetele din spate ale autovehiculului.

În cazul în care șoferul și pasagerul din față au sistemul de protecție, dar cei din spate nu o poartă, aceștia din urmă vor fi amendați. Pasagerul care nu poartă centura de siguranță primește o amendă, indiferent dacă a fost informat de șofer sau nu.

Stirea anterioara

Tratamente tradiționale: Cum scapi copilul de febră rapid

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.