Poți rămâne fără mașină! Ce trebuie să știi dacă mergi cu mașina personală în vacanță în Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croația

Poți rămâne fără mașină! Ce trebuie să știi dacă mergi cu mașina personală în vacanță în Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croația

În cazul în care mergeți cu mașina personală în vacanță în țări precum Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croația, trebuie să știți că există anumite reguli de circulație diferite față de România. În cazul în care nu le respectați, riscați chiar să rămâneți fără mașină vreme de câteva zile. 

Grecia
Regulile de circulație în Grecia sunt aproximativ la fel ca în România, dar există anumite sancțiuni complementare pe care șoferii trebuie să le aibă în vedere.
„În Grecia, o destinație foarte mult aleasă de către români, regulile de circulație sunt aceleași ca și în România, sancțiunile aproximativ identice, cu o completare că, în afară de sancțiunea în bani, există niște sancțiuni complementare. Și sancțiunile complementare chiar pot ajunge în situația în care să strice o vacanță”, explică Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere.

De reținut că, pentru orice regulă încălcată, mașina vă poate fi confiscată între 20 și 60 de zile, în funcție de gravitatea faptei.
„Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, mai spune Adrian Lazăr, potrivit Antena 3.

Turcia
Regulile sunt ceva mai complicate în Turcia, mai ales în ceea ce privește intrarea și ieșirea din țară. Dacă se schimbă conducătorul auto sau autovehiculul, controalele de frontieră pot refuza ieșirea.
„Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, mai spune consultantul în transporturi rutiere.

De asemenea, pe autostrăzile din Turcia se percepe o taxă în funcție de distanța parcursă și de clasa autovehiculului. Este necesar să achitați această taxă pentru a putea circula pe autostrăzi.
Un alt aspect important este că în sensul giratoriu, prioritatea este acordată vehiculelor care vin din dreapta în Turcia, spre deosebire de România, unde se aplică prioritatea de la stânga. De asemenea, în trafic, turcii folosesc un limbaj codat: un claxon puternic de la vehiculul din spate înseamnă că urmează să vă depășească, iar două claxoane scurte pot însemna „Mulțumesc!”.

Bulgaria
Două aspecte importante de reținut în ceea ce privește Bulgaria, sunt vinieta și centura de siguranță.
„Ca particularitate – în Bulgaria – ar fi că, dacă suntem depistați fără vinietă, nu se aplică amenda direct. Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, explică Adrian Lazăr.

Rețineți că centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din mașină în Bulgaria, chiar și pentru cei care stau pe locurile din spate.

Croația
Trebuie să aveți grijă la produsele pe care le introduceți pe teritoriul acestei țări. Mai exact, este interzisă introducerea produselor din carne și lapte și este bine să respectați această regulă pentru că se efectuează controale extinse la frontieră.
„Particularitatea în Croația este că nu avem voie să introducem pe teritoriul acestei țări produse din carne și lapte. Și ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a încheiat consultantul.

Stirea anterioara

Transpirația: Ce putem face când este în exces

Stirea Urmatoare

Casă din Dragalina distrusă parțial în urma unui incendiu

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.