Greșeala pe care o fac românii care stau la casă! Frunzele uscate ale toamnei, beneficii și întrebuințări

Greșeala pe care o fac românii care stau la casă! Frunzele uscate ale toamnei, beneficii și întrebuințări

Dacă stai la casă, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a face un lucru ce, de regulă, îți dă bătăi de cap în fiecare toamnă: strângerea frunzelor căzute în curte. Înainte de a face asta, este bine să afli că acele frunze pot fi un mare beneficiu pentru grădina ta, ca să nu mai vorbim de efortul depus pentru adunarea lor, de care ai fi scutit.

Dacă locuiești la curte cu siguranță știi că mai nimic nu se aruncă, ci totul se refolosește. Este și cazul frunzelor care cad din copaci toamna și care reprezintă un adevărat chin pentru gospodari.

Nu ar trebui să nu dai frunzele la o parte deloc, deoarece un strat de frunze moarte care este prea gros va bloca nivelul de lumină, deteriorând iarba de dedesubt. În schimb, ar trebui să dai la o parte un strat subțire. Astfel, poate chiar împiedica creșterea buruienilor.

Tocmai aceste frunze te vor ajuta mai mult decât crezi. Ele conțin multe minerale și pot fi folosite ca materie organică pentru a îmbunătăți solul. Poți face mulci din ele, iar solul va dezvolta multe proprietăți. Frunzele pot adăuga bacterii benefice solului, ajută la retenția de umiditate în solurile uscate și pot proteja plantele de frig.

Este bine să lași frunzele acolo unde au căzut sau să le pui în grădină. Ele formează un îngrășământ natural grozav pentru iarbă și pământul în care cresc florile, conținând nutrienți importanți, inclusiv azot, carbon, fosfor și potasiu.

Prin descompunerea lor naturală, frunzele au beneficii extraordinare pentru sol. Odată ajunse în pământ, acestea ajută la creșterea faunei microbiene, eliberează potasiu și sodiu, dar și alți nutrienți importanți și sporesc capacitatea solului de a reține apa.

Frunzele și iarba tăiată se pot folosi și pe post de fertilizator natural pentru gazon. Iarba eliberează azot în sol, iar frunzele carbon. Dacă veți folosi această compoziție, ulterior va scădea necesitatea de a adăuga fertilizatori comerciali.

Deși în general mucegaiul are o reputație proastă, se pare că mucegaiul frunzelor reprezintă o sursă bună de fibre care ajută solul să rețină umezeala și să îmbunătățească scurgerea. Practic, frunzele mucegăite care se descompun se transformă într-un ameliorator de sol pe care se pot cultiva bulbi de flori, plante de pădure și plante alpine. Frunzele mucegăite în amestec cu lut și pietricele pot fi folosite pentru obținerea unor composturi speciale ce pot fi folosite pentru cultivarea în recipiente a plantelor alpine.

Frunzele uscate pot fi folosite pentru a proteja alte plante de frigul de peste iarnă. Este suficient să împrejmuiți plantele cu o plasă pusă în formă de cerc. Puneți apoi frunzele uscate în acest cerc, presați-le ușor într-un strat de 2-3 cm și astfel ați asigurat plantei câteva grade în plus pentru anotimpul rece. Frunzele uscate pot fi folosite și pentru păstrarea legumelor în pivniță. Este suficient să le acoperiți cu frunze uscate și vor trece cu bine de iarnă.

Dacă sunteți legumicultor, profe­sionist sau amator, atunci trebuie să știți că frunzele uscate ale toamnei au întrebuințări și în acest segment de activitate. Puteți adăuga frunzele în straturi deasupra răsadurilor de legume. Aveți două opțiuni: să le puneți întregi sau tăiate mărunt, astfel încât până la finalul iernii acestea să se descompună complet.

Stirea anterioara

Bujorul devine floarea națională a României. Klaus Iohannis a promulgat legea

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.