Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele

Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele

DNSC, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, a pregătit un ghid de securitate a datelor online în preajma Sărbătorilor Pascale, pentru a evita problemele.

Mai exact, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetic (DNSC) a transmis un avertisment: „Fiţi atenţi la datele dumneavoastră financiare când faceţi cumpărături online în timpul sărbătorilor”. 

Fraude la cumpărăturile online. Cum să evităm fraudele și să ne protejăm datele
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a realizat, înaintea sărbătorilor, un ghid de securitate a datelor online şi recomandă cumpărături online în special de pe site-uri româneşti, eventualele fraude putând fi mai uşor depistate.

„Fiţi atenţi la datele dumneavoastră financiare când faceţi cumpărături online în timpul sărbătorilor! De obicei, în perioadele festive, putem deveni mai puţin vigilenţi în ceea ce priveşte securitatea site-urilor pe care le vizităm şi putem acţiona în grabă”, au transmis, luni, oficialii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.

Experții cibernetici au realizat un ghid de securitate pentru a putea evita fraude online. Astfel, DNSC atrage atenția cumpărătorilor să folosească pe cât posibil „site-uri românești”, întrucât „pot fi mai ușor de detectat eventuale probleme” care pot apărea.

Foloseşte site-uri româneşti, pe cât posibil - pot fi mai uşor de detectat eventuale probleme.
Verifică înainte să cumperi - recenziile site-ului/produsului.
Foloseşte cardul de credit - ai mai multe şanse de a-ţi recupera banii.
Plăteşte folosind servicii de plăţi sigure - ţi se solicită plata prin transfer bancar? Mai gândeşte-te!
Plăteşte doar când ai o conexiune sigură la internet - evită folosirea hot-spot-urilor publice de wi-fi.
Foloseşte un dispozitiv sigur când plăteşti - fă-ţi la timp actualizările de sistem şi securitate.
Atenţie la reclame, „oferte miraculoase”, „afaceri-bombă” - dacă e prea frumos ca să fie adevărat, probabil nu e!
O fereastră pop-up îţi spune că ai câştigat un premiu fabulos? Mai gândeşte-te!
Dacă produsul comandat nu soseşte la timp, contactează imediat vânzătorul. Dacă nu răspunde, contactează banca.
De asemenea, specialiştii de la DNSC recomandă sesizarea Poliţiei la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu aţi devenit victima acesteia, informează dnsc.ro.

Stirea anterioara

Avantajele pe care le obții dacă mănânci terci de ovăz în fiecare zi

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații moderate cantitativ

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.