Cum vor fi identificați alegătorii în secțiile de votare. Reguli pentru ziua votului

Cum vor fi identificați alegătorii în secțiile de votare. Reguli pentru ziua votului

Alegătorii care vor veni la vot în ziua alegerilor locale din 27 septembrie 2020 vor trebui să își dea masca jos de două ori, preț de câteva secunde, pentru a putea fi identificați de operatorul de tabletă și de președintele secției de votare. De asemenea, în sala de vot nu vor intra mai mult de 5 persoane, acestea sunt doar câteva reguli prevăzute de Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de urgență.

Alegerile locale din 27 septembrie au loc în condiții speciale, în contextul pandemiei de COVID-19. Prin Hotărârea de Guvern nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României din 15 septembrie, Executivul a stabilit și regulile sanitare care trebuie respectate la alegerile locale din 27 septembrie. Una din principalele reguli este purtarea măștii în secțiile de votare pentru toți participanții la procesul electoral. În schimb alegătorii, își vor putea da jos masca de protecție pentru câteva secunde pentru a putea fi identificați.

Reguli pentru identificarea alegătorilor în ziua votului: „Alegătorul va fi instruit să poziționeze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care își va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluții dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănușile”.

„În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare; după identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura”.

Arafat: „Trebuie văzută fața persoanei care votează”
„Alegătorul se va îndrepta către biroul sau banca la care se află membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală și va poziționa actul de identitate sau documentul de identitate, după caz, pe biroul sau banca respectivă, astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secției de votare să nu fie necesară”.

De asemenea, Raed Arafat, șeful DSU a anunțat că această măsură este esențială pentru a verifica votantul.
„În mod normal, pentru verificare, va fi dată masca, să se vadă, după care va fi pusă înapoi. Cam ăsta este modul în care se va lucra. Normal că trebuie să fie văzută faţa persoanei care votează”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la finalul şedinţei din 15 septembrie a Guvernului. 

În ce priveşte persoanele care refuză să poarte mască în secţia de votare sau să o îndepărteze, în vederea confirmării identităţii, Arafat a declarat că în astfel de situaţii, este posibil ca membrii comisiei de votare să îi refuze accesul.

Secretarul de stat în MAI a mai declarat că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască, în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.

De asemenea, alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot și la ieșirea din acestea.

Maximum 5 alegători în sala de vot
„Accesul alegătorilor în localul de vot se va face eșalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenți, în același timp, mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum un metru între persoane; alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în localul de vot și la ieșirea din acesta”, se mai arată în Hotărâre.

Contactul dintre alegători și membrii comisiei se va reduce considerabil, iar votanții își vor aplica singuri ștampila “VOTAT”. “După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea VOTAT, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Aceste reguli sunt prevăzute în Hotărârea nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, care reglementează modul general în care se va desfășura ziua alegerilor, iar detaliile sunt stabilite prin Ordinul nr. 1.594/140/2020.

Stirea anterioara

Cum deosebim gripa sezonieră de COVID-19. Indiciile care pot face diferența

Stirea Urmatoare

Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei! Cei trei polițiști care l-au găsit pe Aryan în pădure

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.