Banda care are întotdeauna prioritate în sensul giratoriu. Secretul pentru a evita amenda și accidentele

Banda care are întotdeauna prioritate în sensul giratoriu. Secretul pentru a evita amenda și accidentele

Scopul sensului giratoriu este de a eficientiza traficul și a facilita trecerea prin intersecții fără a fi necesară așteptarea la semafor.

Un număr semnificativ de șoferi interpretează greșit regulile din sensul giratoriu și consideră că au prioritate în mod eronat, ceea ce duce la producerea unor accidente și sancțiuni din partea Poliției.

Odată cu dezvoltarea infrastructurii, sensurile giratorii au evoluat și pot fi acum dotate cu 2, 3 sau chiar 4 benzi de circulație.

Cu toate că aceste benzi sunt circulare, șoferii sunt obligați să respecte aceleași reguli ca și în cazul drumurilor drepte.

Acest lucru înseamnă că trebuie să semnalizeze atunci când trec de pe o bandă pe alta și să se încadreze doar după ce acordă prioritate celor aflați pe acea bandă.

În ciuda menținerii regulii generale a sensului giratoriu, pot exista acum și alte reguli suplimentare.

De exemplu, cei care se află pe banda cea mai apropiată de mijlocul giratoriului (zona centrală) trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate șoferilor aflați pe banda din dreapta lor atunci când doresc să iasă din sensul giratoriu.

Ce stabilește Codul Rutier:
Codul Rutier, actualizat chiar în 2023, prevede la Art 107, pct. 1.1 că ”în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”

Practic, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, dăm semnal dreapta, ne asigurăm că nu circulă altă mașină pe banda 1 și apoi părăsim giratoriul, urmând să ne încadrăm tot pe banda 2.

Banda care are mereu „prioritate” în sensul giratoriu
Instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră și a lucrat o lungă perioadă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a explicat pentru ProMotor care este regula ”de aur” în sensul giratoriu.

„Întotdeauna le spun elevilor mei acest lucru, când intri într-un sens giratoriu, încadrează-te pe banda 1, banda cea mai apropiată de partea dreaptă a drumului. De ce?

Pentru că această bandă va avea mereu prioritate, indiferent pe care ieșire părăsești sensul giratoriu.

Banda 1 are prioritate și în fața celor care vin din afara giratoriului și în fața celor care vor să iasă.

Dacă te afli pe banda 2, 3, 4, 5, nu contează, regula e aceeași, dai prioritate când ieși din giratoriu tuturor celor care circulă pe benzile inferioare. Oricum, ca regulăde bun-simț generală, toți ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu, pentru că doar așa poți preveni un accident”, este sfatul dat de instructorul Marian Croitoru tuturor conducătorilor auto, potrivit ProMotor.

Stirea anterioara

O dietă bogată în fructe te ajută să scapi de grăsimea de pe talie

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.