Festivalul de datini din București organizat de voluntarii Asociației Arlechino Moldova din Săveni, a ajuns în presa internațională

Festivalul de datini din București organizat de voluntarii Asociației Arlechino Moldova din Săveni, a ajuns în presa internațională

Duminică, 18 decembrie 2022, Asociația Arlechino Moldova din Săveni , județul Botoșani, în parteneriat cu ARCUB din cadrul Primăriei București, a organizat prima ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur”, eveniment din cadrul Târgului de Crăciun 2022, Piața Constituției.

Festivalul a ajuns în presa internațională, prestigiosul ziar The Telegraph din Marea Britanie https://www.telegraph.co.uk/world-news/2022/12/20/pictured-performers-wear-head-to-toe-bear-costumes-traditional/ şi agenția de presă Reuters au publicat articole despre tradițiile româneşti. 
https://www.reuters.com/video/watch/romanians-dress-as-bears-for-folk-festiv-idOV767519122022RP1
https://www.youtube.com/watch?v=b-b93QflKJk

Elevii voluntari ai asociației (Elisa, Diana, Naomi, Mădălin, Răzvan,  Vlad, Iclal, Ilknur și Lorena) din mai multe licee botoșănene (Liceul cu Program Sportiv, Liceul „Alexandru cel Bun”, Liceul „Dimitrie Negreanu”) au elaborat și implementat proiectul unui festival cultural istoric în centrul mun. București. Conștientizând importanța culturii tradiționale atât la nivel național cât și internațional, voluntarii au reușit să aducă în centrul capitalei 14 ansambluri folclorice autentice, de pe tot cuprinsul țării și din Republica Moldova.

Au fost  prezenți Grupul vocal bărbătesc al Ansamblului Burnașul, Teleorman, Urșii de la Comănești, Ansamblul Folcloric Roua din Cloșani Padeș, Gorj, Grupul de Tradiții și Obiceiuri Slănicul Mânzălești, jud. Buzău, Grupul de Colindători Polovragi, parte a Ansamblului folcloric Cheile Oltețului, Capra Tânără din Oglinzi, Capra Bătrână din Răucești, Ursul Mare din Oglinzi, Arnăuții din Răucești, Cerbii din Oglinzi, Ansamblul Floricică de la munte, Piatra Neamț, Ansamblul Hora de la Prut și Grupul de Lăutari din Ungheni, Republica Moldova, Ansamblul de Datini și Obiceiuri de Iarnă Volovăț, Banda lui Olinescu din Dorohoi, Botoșani.

Festivalul și-a propus a fi un prilej oportun de a imprima un sens și un conținut contemporan unor obiceiuri de iarnă strămoșești și de a prezenta locuitorilor capitalei datini de iarnă străbune într-un format autentic.

Prima ediție a festivalului a fost un succes reprezentând piatra de temelie pentru următoarele ediții care vor pune datinile și obiceiurile de iarnă pe harta turistica a Europei și nu numai.

Stirea anterioara

Botoșănean reținut de polițiști după un accident rutier cu victime și alcoolemie 3,39

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.