Un nou abuz marca ANAF: îţi confiscă banii, chiar dacă câştigi procesul împotriva Fiscului

Un nou abuz marca ANAF: îţi confiscă banii, chiar dacă câştigi procesul împotriva Fiscului

Inventivitatea ANAF nu cunoaşte limite când este vorba de ameninţat, speriat, controlat şi tras la răspundere contribuabilul român: noile metode de colectare a taxelor şi de luptă împotriva evaziunii fiscale sunt de multe ori de-a dreptul abuzive.

Mai nou, ANAF îşi legiferează cu de la sine putere dreptul de a nu se supune deciziilor instanţelor din România (!), situaţie în mod evident anti-constituţională şi care calcă în picioare principiul separării puterilor în stat.

După tot scandalul de luni de zile cu închiderea unor magazine pentru nereguli minore, de 5 sau 10 lei diferenţă în casele de marcat, ANAF s-a decis să schimbe legea şi să aplice suspendarea activităţii de la a doua abatere.

Numai că una dintre modificările din OUG 8/2015 este de-a dreptul aberantă, după cum a observat avocatul Gabriel Biriş:

„CLOCOTESC! In timp ce noi vorbim despre bacsisuri cau carduri de sanatate ANAF tocmai si-a dat o Ordonanta care spune ca deciziile instantelor NU li se aplica lor!!! Culmea ca unul din semnatarii OG 8/2015 este chiar Robert Cazanciuc, ministrul justitiei!!! Va marturisesc, am vazut multe tampenii de-a lungul timpului, dar nu imi vine in cap nici una mai grava decat asta!", scrie consultantul fiscal pe pagina sa de Facebook.

Practic, ANAF stipulează posibilitatea ca un comerciant să scape de decizia de suspendare a activităţii dacă plăteşte de 10 ori amenda primită. Surpriza din lege este alta: chiar dacă dovedeşti în instanţă că decizia ANAF a fost abuzivă şi nejustificată, NU MAI PRIMEŞTI BANII ÎNAPOI!

Textul controversat din OUG 8/2015:

„dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi NU SE RESTITUIE în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, INSTANTA de judecată ANULEAZA PROCESUL-VERBAL DE CONSTATARE A CONTRAVENTIEI. Termenul de 24 de ore curge de la data înregistrării la registratura organului constatator a dovezii achitării sau de la data confirmării de primire dacă aceasta a fost transmisă prin poştă."

Adică, dacă vrei să nu îţi închidă ANAF unitatea, îţi asumi că nu mai vezi niciodată înapoi "cauţiunea" de 10 ori suma amendei primite, chiar dacă un judecător constată că inspectorii ANAF te-au amendat degeaba, abuziv. sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Premieră în această seară pe scena Teatrului Mihai Eminescu

Stirea Urmatoare

Sancțiune de 2.000 de lei și material lemnos confiscat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.