Se întâmplă la Pomîrla. Locuri de muncă realizate pe bani europeni

Se întâmplă la Pomîrla. Locuri de muncă realizate pe bani europeni

29 locuri de muncă se vor realiza în comuna Pomîrla, în această primăvară, datorită unui proiect cu finanţare europeană care urmează a fi implementat în acest an. Este vorba de un proiect de economie socială care va avea o valoare de peste 800.000 de euro, în judeţul Botoşani.

Proiectul are ca scop principal dezvoltarea economiei sociale. Practic, se dau bani europeni pentru a dezvolta locurile de muncă şi a valorifica resursa umană din zonă. Acele locuri de muncă trebuie susţinute minim 24 de luni. În primele 12 luni firmele care intră în acest proiect primesc finanţare integrală iar ulterior acestea trebuie să aibă activitate astfel încât să se poată menţine locurile de muncă. Prin acest proiect se finanţează toate cheltuielile începând de la înfiinţarea firmei, funcţionarea, materiile prime, salarii, utilaje. Condiţia este ca mare parte din viitorii salariaţi să facă parte din grupul ţintă şi anume persoane cu venit minim garantat, familii monoparentale, persoane cu dizabilităţi.

„Am reuşit să accesăm un proiect care aduce în comuna mea 29 de locuri de muncă şi nişte utilaje performante cu care vor fi dotate nişte structuri de economie socială. Proiectul a fost semnat pe 29 decembrie 2014 iar pe parcursul acestui an urmează să fie implementat. Este un proiect multiregional. Avem parteneri din cinci regiuni ale ţării. Eu mi-am dorit foarte mult să realizez un astfel de proiect pentru a putea înfiinţat câteva locuri de muncă. Primăria nu are posibilitatea de a realiza locuri de muncă dar prin intermediul unor astfel de proiecte există o şansă. Au fost 760 de proiecte depuse şi s-au finanţat 130. A fost o muncă şi o competiţie acerbă. În acest proiect avem şi nişte parteneri romi din Timişoara care realizează frizerii, avem un atelier auto, un atelier de tricotaje în Vrancea. Poate fi orice activitate privată”, a spus Dumitru Chelariu.

Proiectul total valorează 2,1 milioane de euro iar pentru zona Moldovei sunt 870.000 de euro. Din cei 870.000 de euro, majoritatea banilor vor ajunge în judeţul Botoşani, la Pomîrla şi Dorohoi.

„Acest proiect de economie socială constă în înfiinţarea unor structuri, nişte SRL-uri. În regiunea noastră vor fi şase astfel de structuri. Bugetul total al proiectului depăşeşte 2,1 milioane de euro iar noi vom gestiona peste 870.000 de euro. În judeţul Botoşani sunt cinci structuri de economie socială. Este vorba de un depozit de prelucrare a lemnului de foc, despicat, paletizat. Va fi o linie de ultimă generaţie. Va fi înfiinţat un atelier pentru tâmplărie din lemn masiv, un atelier de ţesătorie-croitorie în care se vor putea realiza covoare tradiţionale, broderii. De asemenea, va mai fi o firmă care se va ocupa de săpături, subtraversări, şanţuri, canale. Vor fi achiziţionate utilaje de ultima generaţie care vor executa aceste lucrări. În Dorohoi va fi înfiinţat un salon de cosmetică-înfrumuseţare. La Iaşi va fi înfiinţată o firmă care se va ocupa de amenajări spaţii verzi şi care îşi va desfăşura activitatea în toată regiunea Moldovei”, a spus Florin Grădinariu, coordonatorul proiectului pe zona Moldovei.

Acest proiect va deveni funcţional în a doua parte a anului. În această primăvară se vor angaja oamenii şi se vor achiziţiona utilajele iar din vară se va începe producţia.

„Pe data de 19 martie este conferinţa de lansare a proiectelor, la Bucureşti. Apoi vom trece la înfiinţarea SES-urilor. Aici este o problemă juridică pentru că noi vorbim de proiecte de economie socială dar nu avem o lege a economiei sociale în România. Acele societăţi care se înfinţează vor fi generatoare de profit iar economia socială nu înseamnă profit. Acel profit va trebui reinvestit. Aici, afacerea este asigurarea unor locuri de muncă pentru o serie de categorii defavorizate. Noi sperăm ca în luna mai să se facă angajările. Tot în mai vor trebui achiziţionate utilajele. Până în toamnă, proectele ar trebui să funcţioneze”, a mai spus Dumitru Chelariu.

Sursa: btonline.ro

Stirea anterioara

Pangasius, cea mai ieftină otravă din magazine

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.