Românii care au lucrat legal în străinătate pot beneficia de pensie comunitară. Ce acte sunt necesare

Românii care au lucrat legal în străinătate pot beneficia de pensie comunitară. Ce acte sunt necesare

Românii care au lucrat legal în străinătate pot beneficia de pensie comunitară, calculată în baza contribuțiilor din România și alte state membre UE sau SEE. Noua lege a pensiilor vine cu schimbări importante privind valorificarea vechimii și veniturilor obținute în alte țări.

Cum se calculează pensia comunitară pentru români
Pensia comunitară, cunoscută și ca pensie internațională, este destinată persoanelor care au muncit în alte state europene și au achitat contribuțiile sociale aferente. Stagiul de cotizare realizat în străinătate se cumulează cu cel din România, iar fiecare stat acordă pensia proporțional cu perioada de contribuție realizată pe teritoriul său.

Noua Lege a Pensiilor (Legea 360/2023), aplicabilă din 1 septembrie 2024, prevede recunoașterea și valorificarea unor venituri suplimentare, precum sporuri, prime sau ore suplimentare, în stabilirea drepturilor de pensie. România aplică Regulamentele (CE) nr. 883/2004 și nr. 987/2009, ceea ce permite totalizarea perioadelor lucrate în state membre UE, SEE și Elveția.

Principiile de bază ale pensiei comunitare
Românii beneficiază de aceleași drepturi ca cetățenii din țările unde au lucrat, grație principiului egalității de tratament între statele membre. De asemenea, se aplică principiul exportabilității prestațiilor, astfel încât beneficiile obținute într-un stat pot fi plătite în alt stat unde se stabilește pensionarul.

Un alt principiu important este totalizarea perioadelor de cotizare, pentru a nu exista riscul ca o persoană să nu beneficieze de pensie sau să fie supusă la suprapuneri de contribuții sociale în mai multe țări. Fiecare stat plătește o pensie separată, conform legislației sale.

Procedura pentru obținerea pensiei internaționale
Cei care au lucrat în România și în alte state europene trebuie să depună cererea de pensie fie la casa de pensii din România, fie la instituția competentă din statul de domiciliu. Este necesar să anexeze documente justificative privind activitatea desfășurată: carnet de muncă, adeverințe de vechime, diplome sau acte de stare civilă.

În lipsa carnetului de muncă, dovada perioadelor lucrate anterior datei de 1 aprilie 2001 trebuie realizată prin adeverințe emise de foști angajatori sau arhive autorizate. Formularele europene E202 și E207 sunt obligatorii în dosarul de pensie comunitară.

Drepturile se stabilesc separat în fiecare stat, iar pensia se acordă conform principiului pro rata temporis, adică proporțional cu perioada de contribuție în fiecare țară. Plata pensiei se poate face fie în România, fie în țara de reședință, la alegerea beneficiarului.

Pensia comunitară și acordurile bilaterale ale României
România are semnate acorduri de securitate socială și cu alte state non-UE precum Canada, Israel, Republica Moldova sau Turcia. Drepturile de pensie obținute în aceste țări se stabilesc pe baza formularelor bilaterale convenite.

În relația cu Regatul Unit, după Brexit, se aplică prevederile Acordului Comercial și de Cooperare dintre UE și Marea Britanie, valabil din aprilie 2021. Astfel, perioadele lucrate legal în Regatul Unit continuă să fie luate în considerare pentru stabilirea drepturilor de pensie.

Stirea anterioara

Cum putem calma palpitațiile inimii?

Stirea Urmatoare

S-a închis legendara aplicație video, Skype. Cum își pot transfera utilizatorii datele și contactele?

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.