Pregătiți-vă pentru controale! Cine sunt cei peste care va veni ANAF: „Să se obişnuiască cu gândul”

Pregătiți-vă pentru controale! Cine sunt cei peste care va veni ANAF: „Să se obişnuiască cu gândul”

Numărul controalelor fiscale ale ANAF a crescut în ceea ce privește persoanele fizice. În primele trei trimestre din 2023 au crescut cu 80% față de anul precedent.

În ultimii cinci ani, controalele fiscale efectuate de ANAF asupra persoanelor fizice au înregistrat o creștere semnificativă, potrivit unei analize publicate de Deloitte. Datele arată că în primele trei trimestre din 2023 s-a înregistrat o creștere de peste 80% față de anul precedent, iar cele 127 de decizii de impunere au totalizat 53,5 milioane de lei.

Numărul controalelor fiscale ANAF la persoanele fizice a crescut
Această amplificare a controalelor este atribuită diversificării surselor de venit ale persoanelor fizice și constatării unor situații în care veniturile nu au fost declarate în totalitate.

„Dacă pe întreg anul 2022 au fost finalizate 284 de acţiuni de control la persoane fizice, în urma cărora au fost emise 141 de decizii de impunere, cu o valoare totală de 47,6 milioane de lei, în 2023 se constată o creştere semnificativă a verificărilor pentru această categorie de contribuabili. Doar în primele trei trimestre ale anului trecut, ANAF a finalizat 512 acţiuni de control (reprezentând o creştere de peste 80% faţă de tot anul 2022), soldate cu 127 de decizii de impunere, cu o valoare totală de 53,5 milioane de lei”, susţin consultanţii Deloitte România, Raluca Bontaş și Alex Slujitoru.

Cifrele vor continua să crească
Potrivit consultanților Deloitte, se anticipează că cifrele vor continua să crească, cel puțin în ceea ce privește sumele incluse în deciziile de impunere, în special având în vedere noile reglementări adoptate în 2023. Acestea includ norme specifice pentru persoanele cu averi mari, precum și o creștere semnificativă a cotei de impozitare a veniturilor cu sursă neidentificată, ridicată de la 16% la 70%.

Experții subliniază importanța unei înțelegeri corecte a informațiilor solicitate în cadrul controalelor fiscale ANAF, precum și a respectării termenelor de livrare a acestora către autorități. Totodată, se recomandă găsirea unui echilibru între respectarea formalităților legale și asigurarea unei comunicări eficiente cu autoritățile pentru clarificarea aspectelor neclare.

„Practica de până acum ne arată că un astfel de control solicită enorm de mult timp din partea contribuabililor nu doar pentru o colectare a documentelor ce trebuie puse la dispoziţie (spre exemplu, extrase de cont bancare pentru conturi care au fost între timp închise, retragere de duplicate din birourile notarilor publici acolo unde nu se mai găsesc originalele, solicitare de adeverinţe în original de la plătitori de venituri din afara României etc.), dar şi pentru organizarea lor de maniera cerută de legislaţie, cu explicaţii suficient de detaliate, dar, totuşi, prezentate sintetic, astfel încât ele să poată fi uşor înţelese de către autorităţi”, se menţionează în opinia Deloitte România.

Contribuabilii, să se pregătească de controale fiscale
Consultanții subliniază, de asemenea, importanța cunoașterii atât a legislației fiscale, cât și a practicii judiciare relevante în domeniul verificărilor fiscale personale. Recomandă contribuabililor să se pregătească pentru eventuale controale fiscale ale ANAF, indiferent dacă consideră că se încadrează sau nu în categoria persoanelor cu risc de neconformare, evidențiind complexitatea acestor procese și necesitatea de a fi pregătiți pentru ele.

„În orice caz, o bună cunoaştere atât a textelor de lege, dar şi a practicii instanţelor pe subiectul verificării situaţiei fiscale personale este esenţială, dar nu suficientă. Rămâne ca fiecare dintre cei vizaţi, chiar dacă nu consideră că există motive pentru a se afla pe lista persoanelor fizice cu risc de neconformare, să se obişnuiască cu gândul ca s-ar putea să fie la un moment dat supus unei verificări fiscale şi să se pregătească pentru ceea ce va însemna o dificilă urcare pe un drum cu înclinare foarte abruptă”, sunt de părere experţii Deloitte.

Stirea anterioara

Alimente care provoacă insomnie

Stirea Urmatoare

Vino la cea mai veselă competiție a toamnei: „Cursa de Rățuște”, pe râul de rafting de la Cornișa Aquapark! - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.