Opt bănci au picat examenul de stres

Opt bănci au picat examenul de stres

O instituţie financiară din Austria, trei din Grecia şi cinci din Spania trebuie să-şi majoreze capitalurile până la sfârşitul anului. Opt bănci europene au picat testele de stres. În total, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a analizat activitatea a 90 de bănci din 21 de ţări din Uniunea Europeană.

Practic, Autoritatea Bancară a examinat capacităţile instituţiilor financiare de a suporta doi ani de şomaj în creştere, scăderea preţurilor la imobiliare şi alte condiţii adverse pe care autorităţile le consideră cele mai proaste scenarii. Astfel, a fost testată soliditatea băncilor "în cazul unui scenariu nefavorabil, dar plauzibil", potrivit unui comunicat al ABE.

Instituţiile financiare care au picat testele europene de stres sunt Oesterreichische Volksbanken AG din Austria, băncile greceşti EFG Eurobank Ergasias SA, ATE Bank (Agricultural Bank of Greece), precum şi mai multe bănci spaniole. Este vorba despre Banco Pastor SA, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Banco Grupo Caja3, Catalunya Caixa şi Unnim, potrivit Bloomberg.

În cazul acestor bănci, adecvarea capitalului este sub 5% din activele ajustate la riscuri. Acestora li se cere să-şi majoreze capitalurile, până la sfârşitul acestui an, prin vânzarea de acţiuni, linii de business sau active. Cele care nu pot face rost de bani vor trebui să ceară ajutor de la guvern.

România nu va fi afectată de rezultate

"În cadrul exerciţiului actual, ABE a permis includerea în rezultate a unor majorări de capital specifice din primele patru luni ale anului 2011. Prin urmare, băncile au fost motivate să îşi consolideze nivelul capitalizării anterior derulării exer ciţiului", a precizat autoritatea europeană.

Rezultatele acestor teste nu vor avea un impact major nici asupra mediului de afaceri din Europa şi nici la nivelul României, consideră Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.

"Există multe semne de întrebare legate de aceste teste. În primul rând, există îndoieli privind severitatea lor, iar în al doilea rând, nu vor arăta ce se va întâmplă cu băncile în cazul în care una dintre ţări va intra în incapacitate de plată", a declarat el, pentru EVZ.

Banca Naţională a României (BNR) a supus băncile din România la teste de stres mult mai dure decât cele din Europa, după cum a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Înainte de publicarea rezultatelor, economiştii europeni au estimat că circa 15 bănci europene vor pica testele şi vor fi nevoite să se întărească, potrivit Reuters. Deja multe bănci greceşti au anunţat majorări de capital prin emitere de acţiuni şi vânzări de active. Totodată, multe voci critică faptul că aceste teste nu au luat în calcul ce se va întâmpla cu instituţiile financiare europene în cazul în care Grecia va intra în incapacitate de plată.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.