La ce bancă îţi faci cardul de salariu. Vezi taxele şi comisioanele

La ce bancă îţi faci cardul de salariu. Vezi taxele şi comisioanele

Incasarea salariului pe card a devenit o practica obisnuita pentru tot mai multi dintre romani. Anii de criza au determinat o concurenta acerba intre banci pe segmentul cardurilor, acestea oferind tot mai multe facilitati instrumentelor de plata. Asadar, este un moment prielnic pentru a profita de ofertele institutiilor financiare, arată o analiză Ziare.com.

Cum poti alege cel mai avantajos card de salariu? In primul rand, analizeaza ofertele bancilor din punct de vedere al taxelor si comisioanelor percepute pentru deschidere de cont curent, administrare, interogare/retragere sold, regenerare cod PIN, emitere extrase de cont, costuri ridicare numerar in caz de pierdere/furt card etc.

Un alt aspect important il contituie compararea diversitatii si calitatii serviciilor oferite de banci: puncte de loialitate, returnare bani in cont ca urmare a tranzactiilor efectuate, reduceri la parteneri, posibilitatea de a achita facturi prin Internet Banking sau la bancomate, posibilitatea de a folosi cardul pentru cumparaturi pe Internet, notificari pe telefonul mobil cu privire la operatiunile cu cardul (incasare salariu, retragere numerar etc).

Valabilitatea internationala a instrumentului de plata este un alt factor ce trebuie avut in vedere. In cazul in care decizi sa pleci in vacanta in afara tarii, este util sa poti folosi cardul pentru plati la comercianti, retrageri numerar, inchiriere masini etc.

Asigura-te ca ai bancomate ale bancii emitente in zona in care locuiesti/iti desfasori activitatea, pentru a evita comisioanele percepute de alte institutii financiare pentru retragerile de numerar/interogare sold.

Cei care intentioneza sa isi faca un overdraft pe viitor trebuie sa analizeze cu atentie dobanzile percepute de banci si suma maxima care poate fi retrasa.

Portalul de servicii financiare www.eFin.ro a analizat oferta bancilor si va prezinta cateva exemple in ceea ce priveste comisioanele si taxele percepute de banci, dar si facilitatile pe care acestea le acorda.

Comisionul perceput de BRD pentru retragerea de numerar de la ATM-urile bancii este de 0,2%, minimum 0,5 lei, in timp ce eliberarea de numerar la ghiseele institutiei este taxata cu 0,5%, minimum 3,5 lei. Pe de alta parte, pentru eliberarea de numerar de la ATM-urile sau ghiseele altor banci se percepe o taxa de 1%+4 lei. Emiterea cardurilor costa intre 10 si 200 lei (in functie de tipul cardului), iar acordarea descoperit autorizat de cont este taxata cu 0,2%, maximum 100 lei. Utilizarea ATM-urilor pentru schimbare PIN-ului costa 2 lei. Inlocuirea cardurilor este taxata cu sume intre 10 si 50 lei in Romania, pretul pentru aceasta operatiune ajungand la 225 dolari in strainatate.

In ceea ce priveste cardul de debit BCR Visa Clasic in lei, banca percepe un cost de emitere de 10 lei, in timp ce reemiterea cardului pierdut/furat este taxata cu 20 lei.

Retragerea de numerar la ATM-urile BCR este comisionata cu 0,2%, minimum 0,2 lei, in timp ce utilizarea POS de la ghiseele institutiei pentru numerar este taxata cu 0,5%, minimum 8 lei. Comisionul pentru interogare sold la ATM-urile institutiei este 0,2%, in timp ce la ATM-urile altor banci din tara interogarea disponibilului este taxata cu 2,5 lei. Comisionul de conversie valutara la tranzactii efectuate in alta moneda fata de cea a cardului este de 2%.

BCR VISA Clasic este un card de debit legat direct la contul curent in lei, cu tehnologie cip incorporata si are o perioada de valabilitate de 3 ani. Schimbarea codului PIN direct la ATM-urile bancii este gratuita. Pentru sumele trase din descoperitul de cont individual se percepe o dobanda formata din ROBOR 3M+10,99%.

Clientii care opteaza pentru incasarea salariului pe un card emis de OTP Bank nu platesc taxa de emitere sau administrare, acestia beneficiind de conditii avantajoase la produsele de creditare si de economisire ale bancii. Comisionul de retragere numerar la ATM-urile OTP Bank este 0,2%, iar la ATM-urile altor banci este 0,5%+2,5 lei.

Reemiterea cardului (pierdut/furt/deteriorat) este taxata cu 5 lei, iar taxa aditionala in caz de reemitere in regim urgenta este 5 lei. Comisionul de interogare sold la ATM si comisionul de printare mini-extras card sunt 0,3%. Pentru blocarea cardului, banca percepe o taxa de 35 lei.

Optand pentru cardul de debit Bonus Debit Card de la Garanti Bank, beneficiezi de 0,25% bonus la achitarea cumparaturilor cu acest instrument de plata, la orice comerciant din tara sau din strainatate. Ai posibilitatea de a modifica oricand codul PIN, direct la ATM sau folosind Garanti Online sau Alo Garanti. Banca nu percepe comisioane pentru emitere sau reinnoire card, interogare sold la ATM-urile bancii, adminstrare card.

Retragerea de numerar de la ATM-urile bancii este 0,2%, minimum 0,1 lei, iar retragerea de numerar de la alte banci din Romania 0,5%, minimum 0,1 lei. Interogarea soldului la bancomatele altor banci este taxata cu 1 leu. Dobanda aferenta overdraftului este 14,16%(ROBOR 3 luni + marja de 7,98%)

Banca Romaneasca nu percepe comisioane pentru emiterea cardului Visa Classic sau pentru utilizarea functiilor ATM-urilor pentru vizualizarea disponibilului din cont, schimbarea codului PIN, generarea mini-extrasului cu ultimele operatiuni, efectuarea de transferuri intre conturi curente ce au card de debit atasat, plata facturilor la utilitati.

Detinatorul unui astfel de card poate opta pentru serviciul SMS Alert (2,5 lei), prin care primeste in timp real, pe telefonul personal, informatii depsre tranzactiile autorizate (cumparaturi si retrageri de numerar efectuate cu cardul). Pentru recuperarea cardului, posesorul trebuie sa plateasca intre 2,5 - 12,5 lei. Retargerea de numerar de la ATM-urile altor banci este taxata cu 0,5%+2,6 lei. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.