Guvernul a adoptat Codul Fiscal și Codul de precedură fiscală

Guvernul a adoptat Codul Fiscal și Codul de precedură fiscală

Proiectele Codului fiscal și Codului de procedură fiscală au fost aprobate în ședința de guvern de miercuri.

Principalele decizii de politică fiscală vizează reducerea TVA, scăderea contribuțiilor sociale de stat, impozitarea stimulativă a microîntreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende, scăderea cotei unice, scăderea accizelor, eliminarea taxei pe construcții speciale, stabilirea unui cadru pentru impozite și taxe locale.

În ceea ce privește reducerea TVA, este vorba de reducerea cotei standard pentru toate bunurile și serviciile de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, dar și de reducerea cotei de TVA pentru animale vii și păsări vii, din specii domestice, carne, pește, lapte, produse și subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile și preparate din acestea de la 24% în prezent la 9% începând cu 1 ianuarie 2016.

De asemenea, noul Cod Fiscal aprobat de Guvern prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

Premierul Victor Ponta a spus, la începutul ședinței Executivului, că scăderea contribuțiilor sociale de stat e "cea mai bună măsură de creare de locuri de muncă" și că va fi urmată în continuare de "introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a contribuțiilor de sănătate, introducerea obligației de plată a CAS și CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri (..) majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venituri din pensii, reducerea contribuției de asigurări sociale din 2018 la angajat și angajator".

Referitor la eliminarea impozitelor pe dividende, premierul Victor Ponta a explicat că măsura are ca obiectiv să încurajeze "reinvestirea profiturilor câștigate în România".

Cât privește scăderea cotei unice și a accizelor, Ponta a precizat că aceste măsuri se vor aplica "într-un calendar până în perioada 2018-2020".

Prim-ministrul a mai spus, la începutul ședinței Executivului, că noul Cod Fiscal va crea "cadrul flexibil și modern pentru impozitele și taxele locale".

„Un Consiliu local știe mai bine decât știe guvernul cum să se dezvolte localitatea respectivă (...) Cred că trebuie mai multă flexibilitate, noi trebuie să păstrăm doar controlul general pentru a nu ne trezi ca alte țări europene în care datoriile s-au acumulat în special în zona structurilor locale. Noi am plătit toate arieratele (...) acum putem să pornim oarecum de la zero și fiecare gospodar local și Consiliu local să-și gândească politica de taxe și impozite locale în sensul dezvoltării propriei localități, iar cetățenii vor spune dacă sunt mulțumiți sau nu de ceea ce face primarul și Consiliul lor local", a susținut Ponta, într-o prezentare a principalelor prevederi ale Codului Fiscal.

Cele două proiecte de acte normative urmează să fie transmise Parlamentului spre dezbatere și aprobare, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest sens.

Stirea anterioara

Pro TV mai dă şi greş: „Lecții de viață”, mutat din grilă după doar două ediții

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.