Firmele care nu-şi depun la timp bilanţurile pot fi dizolvate din oficiu

Firmele care nu-şi depun la timp bilanţurile pot fi dizolvate din oficiu

In cazul in care nu-si depun la timp situatiile financiare anuale si raportarile contabile, firmele vor putea fi dizolvate la cererea oricarei persoane interesate, dar si a Oficiului National al Registrului Comertului, se arata intr-un act normativ publicat luni in Monitorul Oficial. Totodata, o alta noutate introdusa in Legea societatilor este ca, dupa dizolvare, numirea lichidatorului va fi facuta de catre ONRC.

Legea nr. 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 13 iulie, scrie avocatnet.ro. Aceasta aduce modificari, printre altele, la Legea societatilor si va intra in vigoare joi.

Conform documentului, firmele vor putea fi dizolvate de catre tribunal in anumite situatii care in prezent nu sunt reglementate de lege. In plus, sunt facute si anumite clarificari in alte cazuri in care se poate cere dizolvarea.

Mai precis, la cererea oricarei persoane interesate - dar si a ONRC - tribunalul va putea sa pronunte dizolvarea unei societati daca aceasta nu-si depune in termenul legal situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile. Noua prevedere va fi aplicabila in situatia in care perioada de intarziere va fi mai mare de 60 de zile lucratoare.

Totodata, Legea nr. 152/2015 dispune ca dizolvarea va putea sa intervina daca firma nu-si depune la unitatile Ministerului Finantelor - in termenul legal - declaratia din care sa rezulte ca n-a desfasurat activitate de la constituire. De asemenea, regula va fi valabila daca perioada de intarziere va depasi 60 de zile lucratoare.

Dizolvarea societatilor va mai putea fi pronuntata, potrivit noilor reglementari, daca:

·    societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
·    actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta (in prezent, dispozitia face referire doar la disparitia asociatilor);
·    nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social (inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social);
·    a incetat activitatea societatii sau aceasta n-a fost reluata dupa perioada de inactivitate temporara - perioada care nu poate fi mai lunga de trei ani de la data inscrierii in registrul comertului;
·    societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.

Firmele pentru care ONRC va formula actiuni de dizolvare vor fi facute publice cu cel putin 15 zile calendaristice inainte. Lista acestora va fi afisata, mai exact, pe site-ul Registrului Comertului sau in portalul de servicii online al acestuia. Spre deosebire de actualele prevederi, noua lege mai stabileste ca hotararea prin care tribunalul va pronunta dizolvarea va fi comunicata inclusiv societatii in cauza.

Atentie! Impotriva hotararii de dizolvare, orice persoana interesata va putea sa faca apel, in cel mult 30 de zile de la data publicarii documentului in Monitorul Oficial, Partea a IV-a.

Registrul Comertului va numi lichidatorul firmei

Dupa ce hotararea judecatoreasca de dizolvare va ramane definitiva, scrie in noua lege publicata in Monitor, persoana juridica va intra in lichidare.

In aceasta situatie, ONRC se va ocupa - la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor - de numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Acesta va primi o remuneratie fixa in cuantum de 1.000 de lei.

„Oficiul National al Registrului Comertului, la cererea oricarei persoane interesate, inclusiv a Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, procedeaza la numirea unui lichidator inscris in Tabloul Practicienilor in Insolventa. Remunerarea lichidatorului se face din averea societatii dizolvate sau, in lipsa, din fondul de lichidare, constituit potrivit legii. Remuneratia lichidatorului este in cuantum fix de 1.000 lei, decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator in legatura cu lichidarea societatii urmand a se face, pentru situatia in care nu exista bunuri in averea societatii dizolvate, de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, la solicitarea lichidatorului", este precizat in Legea nr. 152/2015.

Daca vor trece trei luni de la momentul ramanerii definitive a hotararii de dizolvare si nu va exista nicio cerere de numire a lichidatorului, ONRC sau orice persoana interesata va putea sa ceara tribunalului radierea firmei din registrul comertului.

La fel ca in cazul actiunilor de dizolvare, societatile pentru care ONRC va urma sa formuleze actiuni de radiere vor fi afisate online cu cel putin 15 zile calendaristice inainte. Hotararea de radiere pronuntata de tribunal va fi comunicata inclusiv firmei in cauza.

„Vizualizarea hotararilor de dizolvare si radiere si a rezolutiilor de numire a lichidatorului, publicate pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii online al acestuia, se face cu titlu gratuit", se arata in actul normativ amintit.

Atentie! Apelul impotriva hotararii de radiere va putea fi facut de catre orice persoana interesata in 30 de zile de la afisarea listei cu societatile pentru care ONRC va formula astfel de actiuni.

ONRC va prelungi termenul de lichidare, nu tribunalul

In ceea ce priveste termenul de lichidare a societatii, acesta va fi in continuare de un an. Insa, pentru motive temeinice, ONRC va putea sa-l prelungeasca (la cererea lichidatorului), nu tribunalul, asa cum este prevazut in momentul de fata. Mai multe detalii, pe avocatnet.ro

Stirea anterioara

Ce trebuie să faci pentru a primi despăgubiri dacă ți s-au ars electrocasnice din cauza tensiunii

Stirea Urmatoare

Anunțul făcut de ANAF. Se întâmplă de pe 14 iunie

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.