Cum îi ajută contractul de ucenicie pe tineri?

Cum îi ajută contractul de ucenicie pe tineri?

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Ilfov a lansat un comunicat de informare pentru angajatori si tineri in legatura cu contractul de ucenicie. Care sunt avantajele acestui tip de contract, atat pentru angajatori cat si pentru tineri?

La inceputul lunii decembrie 2011, Guvernul a aprobat un proiect de hotarare prin care Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale isi propunea sa ii ajute, prin obtinerea unei calificari, pe tinerii cu varsta intre 16 si 25 de ani, nevoiti sa se adapteze unui context economic din ce in ce mai dificil. Proiectul se refera la normele privind ucenicia la locul de munca.

Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obtine un loc de munca cu o durata intre un an si 3 ani. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica (care este inclusa in programul normal de lucru) si practica sau numai pregatire practica.

La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, unde acesta primeste un atestat. Salariul de baza lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, la un program normal de lucru de maximum 8 ore /zi, in regim de maximum 5 zile pe saptamana.

Principalul avantaj pentru angajator este faptul ca primeste lunar o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca prevazut de Legea nr. 76/2002 (in prezent este in cuantum de 500 de lei). Prin urmare, angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe durata contractului.

Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.