Ce urmări ar putea să nască un război economic între Rusia și Uniunea Europeană

Ce urmări ar putea să nască un război economic între Rusia și Uniunea Europeană

Scenariul unui colaps economic poate fi usor de schitat. Fiecare crah economic ce a survenit incepand cu 1973 a fost asociat cu o crestere a preturilor la energie.

Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de energie la nivel mondial si ii livreaza Europei o treime din consumul de gaz. Insanatosirea economiei americane dupa recesiunea din perioada 2008 – 2009 a fost destul de palida, daca ar fi sa ne raportam la standardele ei istorice, iar Uniunea Europeana abia ce isi revine. Extinderea unei pandemii economice depinde de modul in care Vestul va continua sa sanctioneze Rusia si de modul in care Rusia va raspunde acestor sanctiuni.

Tinand cont de furia cetatenilor europeni dupa ce 298 de oameni au murit in urma tragicului dezastru aviatic din Ucraina, liderilor Uniunii Europene li se solicita sa adopte o pozitie mult mai hotarata in raporturile cu Rusia. Acestia au dezbatut pe marginea faptului ca ar putea sa impuna restrictii pe circulatia capitalului dinspre Rusia si restrictii pe exporturile de tehnologie militara si pe energie. Aceste masuri ar provoca o unda de soc in economia Rusiei, dar ar putea sa il determine si pe Vladimir Putin sa opreasca exporturile de petrol si gaze, reorientandu-se spre China, ca piata de desfacere alternativa.

Daca se va intra in a treia faza a sanctiunilor ce vor fi impuse Rusiei, fata de care, pana acum, au opus rezistenta Franta, Italia si Germania, atunci toate sectoarele economiei rusesti ar fi lovite si, practic, Rusia nu ar mai putea face afaceri cu Uniunea Europeana si America de Nord. Exporturile de energie ale Rusiei ar scadea cu peste 80% si s-ar clasa cu mult sub cartelul celor din OPEC. In acest caz, pretul pe barilul de petrol ar sari peste 200 de dolari iar pretul la gaze s-ar mari considerabil. In acest caz, marele pierzator ar fi Rusia iar alti furnizori de energie vor fi stimulate sa tina, in prima instant, la un nivel destul de jos preturile pentru a atrage clientii Rusiei.

Acum o suta de ani, in ultima saptamana a lui iulie 1914, Imperiul Austro-Ungar ii dadea un ultimatum Serbiei, vinovata pentru asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Pana la acel moment, asasinatul parea sa fie o chestiune locala. Situatia de-acum seamana putin cu cea de-atunci, cu Uniunea Europeana amenintand si dand declaratii, dar tematoare la a-l provoca, decisiv, pe Putin. De partea cealalta, presedintele Federatiei din Rusia este constient de pericolul economic care ar putea sa loveasca Rusia.

Marile puteri economice din Europa au, insa, multe de sacrificat. Germania importa din Rusia bunuri si servicii in valoare de 38 de miliarde de euro si exporta in valoare de 36 de miliarde de euro. Germania este cel mai mare partener de schimburi comerciale cu Rusia. Industria producatoare de automobile si industria petro-chimica vor avea de suferit urmari seminificative din cauza unui razboi economic cu Rusia. In plus, 25.000 de nemti ar putea sa isi piarda slujbele.

Franta importa din Rusia bunuri si servicii in valoare de 10,3 miliarde de euro si exporta in valoare de 7,7 miliare de euro. In plus, contractul de 1,2 miliarde de euro pentru navele Mistral cantareste foarte greu. Cea mai mare achizitie de armament a Rusiei din istoria moderna sustine 1000 de locuri de munca in docurile si santierele navale ale Frantei.

Marea Britanie importa bunuri si servicii din Rusia in valoare de 8 miliarde de euro si exporturile totalizeaza 4,6 miliarde de euro. Britanicii ar fi cel mai putin afectati de un razboi economic cu Rusia si doar 1% din exporturile britanice se duc in Rusia. In aceasta cifra nu sunt inclusi si banii rusilor care circula prin offshorurile britanice. Peste 50 de companii rusesti sunt listate pe Bursa de la Londra.

Olanda importa din Rusia in valoare de 29 de miliarde de euro si exporturile totalizeaza 8 miliarde de euro. Olandezii sunt unul dintre cei mai importanti parteneri de schimburi comerciale cu Rusia. Olanda are cel mai mare deficit comercial cu Rusia iar afaceri mari olandeze precum Unilever, Heineken sau Shell au o prezenta importanta in Rusia.

Polonia importa bunuri si servicii din Rusia in cuantum de 18,6 miliarde de euro si exporturile se ridica la 8,1 miliarde de euro. Dependenta energetica a tarilor din Europa Centrala reprezinta punctul cel mai vulnerabil in relatia cu Rusia.  Polonia primeste 80% din consumul de gaze naturale din Rusia iar statele Baltice si Finlanda sunt 100% dependente de gazul rusesc. Aceste tari sunt cele mai vulnerabile daca Rusia trece, la randul sau, la repercusiuni.

Italia importa din Rusia in valoare de 20 de miliarde de euro si exporta de 10,8 miliarde de euro. Eni, gigantul energetic Italian, investeste 17 miliarde de euro in constructia gazoductului South Stream si este unul dintre cei mai de baza parteneri ai Gazpromului. In luna mai a acestui an, Gazprom a cumparat 13% din Pirelli iar exporturile bunurilor de lux italiene in Rusia vor scadea in acest an cu peste 6%. Sursa: Europolitics.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.