Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel. Fructul pe care femeile nu trebuie să-l consume astăzi

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel. Fructul pe care femeile nu trebuie să-l consume astăzi

Sfinții Petru și Pavel, ocrotitori ai sistemului penitenciar din România, sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă la data de 29 iunie. Ca de orice sărbătoare, și de aceasta sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Iată ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022 și care este fructul pe care femeile nu trebuie să îl consume pe 29 iunie.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Petru și Pavel 2022
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriţi împreună pentru că au murit în aceeași zi, în anul 67, în timpul prigoanei creştine ce a fost declanşată de împăratul roman Nero. Ei sunt considerați ocrotitori ai sistemului penitenciar din România deoarece au ajuns în temniță după ce l-au mărturisit pe Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu.

În plus, Sfinții Petru și Pavel sunt considerați ocrotitori ai celor lipsiți de libertate și din cauza faptului că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, la fel cum au greșit și cei doi apostoli. Mai exact, Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

În această zi, pentru sporul casei și sănătate, se sfinţesc la biserică pachete cu lumânări, colaci, mere dulci şi mere acrişoare ce se împart apoi oamenilor săraci. În plus, la sate, mamele obișnuiesc să le ofere fiicelor lor talismane formate din pungulițe roșii cu câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin. Acestea trebuie să fie purtate timp de trei zile, astfel încât fetele să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar fura norocul.

De altfel, fetele de la sate nu sunt singurele care obișnuiesc să primească astfel de talismane. Ca să fie feriți de rele, ar fi recomandat ca oamenii, în general, să poarte pelin și usturoi în buzunare, conform tradiției populare.

Ce să nu faci de Sfinții Petru și Pavel 2022. Ce nu este bine să mănânce femeile
O superstiție legată de ziua de Sfinții Petru și Pavel este aceea că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, ca să nu-i supere pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familiile lor. Abia după această zi, tinerele fete au voie să mănânce mere, dar vârstnicele pot consuma aceste fructe de abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

O altă superstiție este aceea că deși se poate lucra aproape orice în această zi de sărbătoare, nu trebuie să se toarcă, pentru că în acest fel s-ar întoarce colacii de la cei trecuți în neființă. În plus, nu este recomandat să fie scuturați merii pe 29 iunie, pentru că altfel poate să cadă grindină care să distrugă culturile.

Altă superstiție legată de această sărbătoare este că dacă tună, nu se vor face alune și nuci. Mai mult, oamenii pistruiați ar trebui să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul, ca să nu se mai înmulțească pistruii.

Conform tradiţiei populare, la data de 29 iunie se respectă „sărbătoarea lupilor”. Adică nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, astfel încât aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.

De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătorite persoanele care poartă următoarele nume: Petre, Petru, Petrişor, Petruţ, Petruş, Petrică, Pătru, Petruţa, Petronela, Pavel, Pavelică, Paveluţă, Păvălaş, Paul, Paulică, Paulin, Petrache, Paula, Petruţa, Paulina, Paula.

Stirea anterioara

Tânăr dispărut fără urmă de mai multe zile. Poliția cere ajutorul populației

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.