Tezaur istoric descoperit la Iaşi: Mii de monede din secolul IV, în Palatul Culturii

Tezaur istoric descoperit la Iaşi: Mii de monede din secolul IV, în Palatul Culturii

Pare de necrezut, dar in cladirea istorica a Palatului Culturii, a fost descoperit, recent, un tezaur inestimabil.Mii de monede, unele vechi din secolul al IV-lea, sunt cercetate de specialisti pentru a descoperi cu exactitate provenienta, scrie BZI.ro

Peste doua mii de monede, vechi de peste un mileniu si jumatate, au ajuns la Iasi. De cateva zile, cercetatorii Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi au sub investigatie stiintifica un adevarat tezaur ce contine bani romani, utilizati in secolul al IV-lea dupa Hristos alaturi de exemplare mongole din secolul al XV-lea si unguresti din perioada anilor 1.700-1.800 sau emise de faimosi principi europeni.

Comoara unica, la un colectionar

La fel ca in povestile comorilor pierdute, proaspatul tezaur ajuns la Palatul Culturii are un parcurs de poveste. Se pare ca el a fost recuperat de la o persoana. Specialistii au fost impresionati de ceea ce au vazut. "Vorbim de un lot de peste 2.300 si ceva de monede care se afla in custodia Complexului Muzeal National Moldova. In acest context, in calitate de expert numismat, am fost solicitat pentru o expertizare a acestor monede si am inteles pe ce cale au provenit... La prima vedere, cand vorbim de un asemenea numar de exemplare, ne putem bucura, in Romania de azi, ca avem un asemenea colectionar, chiar daca legislatia din Romania nu are stipulat concret si statutul a ceea ce inseamna un colectionar privat. Totusi, exista prevederi care stipuleaza obligatiile atunci cand vorbim de o asemenea categorie de obiecte... ", dezvaluie cercetatorul si expertul in numismatica, Marian Viorel Butnariu, de la Institutul A.D. Xenopol.

Bani din perioada Imperiului Roman

Dincolo de toate acestea, profesorul scoate la iveala tainele si trecutul ascuns in spatele acestora. "Concret, vorbim de un lot de monede impresionant, valoros si unic. Avem, pentru inceput, peste 1.300 de bucati care sunt romane, din secolul IV, dupa Hristos! In urma cu cativa ani, in calitate de cercetator la Institutul Xenopol, m-am ocupat de cercetarea monedelor post-aureliene, bizantine timpurii si, recent, de cele medievale sau de cele ale momentului istoric de tranzitie a epocii, respectiv secolele XVI - XVII. La acest lot roman, este de remarcat, pentru spatiul Nord - Carpatic, daca este sa mergem si pana la Nistru, de faptul ca in pofida faptului ca nu sunt chiar atat de numeroase, dar rare. Pot spune ca aceasta colectie ar cuprinde elemente, mult mai multe decat cunoastem din descoperirile de pana acum... Totusi, ca aspect in sine, acest material prezinta urme masive de oxizi si de pamant. Acest lucru ma obliga, si acum, sa afirm ca acest material a fost gasit si pastrat cu rea credinta si arata cum se pierde istoria neamului", mai considera specialistul. Sursa: bzi.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.