Proiect cultural transnațional de mărțișor cu implicarea Centrului Europe Direct Botoșani: „OPT țări, o singură TRADIȚIE”

Proiect cultural transnațional de mărțișor cu implicarea Centrului Europe Direct Botoșani: „OPT țări, o singură TRADIȚIE”

Centrul Europe Direct Botoşani este partener într-un amplu proiect transnaţional intitulat  ''PROMENADA CULTURALĂ MarțUNESCO'', sub genericul ''OPT țări, o singură TRADIȚIE''.

Potrivit organizatorilor principali, Asociația Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa, ”PROMENADA CULTURALĂ MarțUNESCO este un proiect de parteneriat educațional internațional, conceput ca program de educație prin și pentru patrimoniu cultural care își propune să promoveze Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie în rândul copiilor și tinerilor, oferind un cadru educațional propice conservării, promovării, punerii în valoare, transmiterii și revitalizării practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie ca element al patrimoniului cultural imaterial definitoriu pentru poporul român și comunitățile istorice românești din jurul granițelor și Balcani sau din diaspora emergentă și factor de coeziune cultural-identitară. Transmiterea practicilor culturale asociate zilei de 1 martie este încurajată prin învățare formală, nonformală și informală.

Se pornește de la faptul că Mărțișorul reprezintă o marcă distinctivă și un element specific de autenticitate a expresiei culturale tradiționale românești. El constituie unul din cele 7 elemente românești incluse de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, alături de: Doina, Ritualul Călușului, Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței, Colindatul de ceată bărbătească, Tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu și de Jocul fecioresc din România.

Cap de Primăvară, sărbătoarea populară a Mărțișorului, marchează începutul anului agricol, odată cu sosirea primăverii, și este asociată unor obiceiuri străvechi din aria carpato-balcanică întâlnite la români (atât dacoromâni, cât și aromâni sau meglenoromâni) și la unele popoare din această arie geografică”.

Co-organizatorii proiectului sunt: Universitatea Tehnică din Cluj Napoca - Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere Departamentul studii culturale etnologie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți – Ucraina, Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava.

Parteneri: Institutul Național al Patrimoniului, Asociația femeilor românce din Grecia, Școala în limba română ”Elena Rosetti Cuza” -  Atena - Grecia, Asociația Culturală ”Românii împreună” Serbia, Asociația vlahilor din Bulgaria, Liga aromânilor din Republica Albania, Asociația Culturală ”Alexandru Ioan Cuza” Heidelberg Germania și Centrul Europe Direct Botoșani.

Miercuri, 24 februarie, în cadrul proiectului,  a fost organizat un seminar de formare online cu tema ”Pedagogia de patrimoniu”. Până pe data de 10 martie se desfășoară activități educaționale cu  copii și tineri. Astfel se va realiza: 
- un documentar despre practicile culturale asociate zilei de 1 martie și sărbătoarea mărțișorului,
- o activitate în colaborare cu o școală aparținătoare etniilor conlocuitoare sub genericul ”Primăvara prieteniei MarțUNESCO în alb și roșu”. Vor urma:  
- o șezătoare tip atelier în care tinerii vor confecționa mărțișoare folosind tehnici tradiționale, 
- un târg de mărțișoare. Ciclul de activități va culmina cu 
- vernisajul unei expoziții de mărțișoare la Palatul Culturii Iași organizat de Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Iași România.  

Participanții din Botoșani pot transmite cele mai frumoase cinci mărțișoare la adresa:  CJCPCT Iași, Șoseaua Bucium 80 Iași, 700285, cu mențiunea ”Pentru expoziția de mărțișoare proiect „Promenada culturală MarțUNESCO”.
 

Stirea anterioara

Părintele arhimandrit Nichifor Horia Botoșăneanul, noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor

Stirea Urmatoare

O săptămână de legendă.... la Teatrul Vasilache

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.