Muzeul comunismului de la Botoșani într-o carte din Italia - FOTO

Muzeul comunismului de la Botoșani într-o carte din Italia - FOTO

Marți, 30 mai a.c., în sala de consiliu a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, a fost lansată cartea „Il museo per un opera sola, due progetti di Agostino Bossi”, apărută la Edizioni Scietifiche Italiene, editură din Napoli, Italia, în care un capitol este dedicat „Expoziției cu un singur obiect”, de la Muzeul vieții cotidiene în comunism (MuViCC, www.muvicc.ro), Botoșani.

Despre carte, dar și despre MuViCC, de la Botoșani, au vorbit pe rând prof. Ludovico Maria Fusco, autorul acestui volum, scris într-un stil eseistic, text presărat cu multe imagini de o ținută tehnică de album de artă, prof. Augustin Ioan, de la UAUIM București, prof. Agostino Bossi, Universitatea de Arhitectură din Napoli, Italia, și Constantin Iftime, managerul proiectului MuViCC, Botoșani.

Profesorul Ludovico Maria Fusco, de la Universitatea din Napoli, Italia, a supliniat viziunea nouă a acestui tip de muzeu, cum este Muzeul Morții din Mexic, descris în primul capitol, dar cum a fost proiectat și cel de la Botoșani, prezentat în al doilea capitol, citându-l pe Umberto Eco, care a spus că, în mileniul trei, muzeele vor fi construite în jurul câte unui obiect, iar semnificația lui simbolică va fi pusă în valoare printr-un concept architectural original.

Profesorul Agostino Bossi, în fața unei asitențe numeroase – studenți, profesori de la UAUIM- a descris etapele proiectării „Expoziții cu un singur obiect” de la MuViCC Botoșani, fiind încrezător, că alături de Constantin Iftime, va construi unul din cele mai interesante și moderne muzee de astăzi, atât de necesar pentru cunoașterea comunismului din România.

Profesorul Augustin Ioan a evocat celor prezenți mai multe momente ale desfășurării proiectelor MuViCC – proiectarea ideii de ansamblu (2014), proiectarea celor cinci expoziții permanente (2015)-, domnia sa fiind cooptat în echipa managerială a MuViCC chiar de la ințierea proiectului.

„Muzeul de la Botoșani începe să arate ca un paradox de tip românesc, există ca proiect cu susținere europeană, apare într-o carte de prestigiu, scrisă de de două personalități - care fac parte din lista celor 100 de personalități culturale ale Italiei! -, dar nu este prețuit acasă la el, la Botoșani. Vizitarea www.muvicc.ro, o schiță a muzeului virtual, crește cu 1000 la 100, săptămânal - iată, o cerere imensă pentru muzeul virtual, instituție pe care trebuie s-o construim!-, dar pe plan local, puțini vor să miște lucrurile.Cred, totuși, în ceea ce mi s-a promis, că vom primi un sediu provizoriu, că vom fi sprijiniți cât de puțin de toate autorițile locale, nu numai de la primărie, iar în aceste condiții, în toamnă, putem deschide MuViCC real.”, a spus Constatin Iftime.

Stirea anterioara

Programul Muzeului Județean de 1 Iunie -„Ziua Copilului”

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.