„Icoana-chipul mântuirii” expoziţie temporară	la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani

„Icoana-chipul mântuirii” expoziţie temporară la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani

Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 17 – 31 mai 2018, în spaţiul Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, expoziţia temporară „Icoana-chipul mântuirii”.

Definită în literatura de specialitate drept o „fereastră spre absolut”, icoana este în același timp considerată de Sfântul Ioan Damaschinul „ceea ce este cartea pentru cei ce ştiu să citească este icoana pentru cei care nu ştiu; ceea ce e cuvântul pentru auz este icoana pentru văz”. Din acest simplu motiv, indiferent de perioadă istorică, pentru ortodoxie icoana rămâne legătura cea mai directă dintre om și Dumnezeu și, din acest motiv, își păstrează nealterat rostul în existențâ societății contemporane.

Pasionat de frumos, trăitor în credință și prea plin sufletesc, artistul Constantin Alexa vine - după o lansare de carte, „Noaptea Muzeelorˮ și în a 3-a zi de la Înălțarea Domnului - alături de prietenii: Cristina Turiceanu, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea și mult mai tinerele, dar la fel de talentate, Anca și Alina Albătoaie, cu propunerea unei reîntâlniri expoziționale, de suflet, simțire și credință,
Iubitorii de artă vor putea admira icoane realizate într-o varietate de tehnici și modalități de exprimare.

Astfel, Constantin Alexa, care se autodefinește într-un interviu ca și „condamnat la artă pe viațăˮ aduce cu sine icoane realizate într-o manieră proprie, inclusiv pe lemn „arsˮ, în timp ce Cristina Turiceanu preferă eleganța icoanei de tradiție transilvană. Constantin Surugiu expune icoană pe lemn patinat artificial, Liviu Șoptelea prezintă icoane pe sticlă și vitraliu, iar Anca și Alina Albătoaie aduc pe simeze rafinate icoane pe sticlă, cu o bogată ornamentație.

Vernisajul va avea loc duminică, 20 mai 2018, ora 11:30, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197).

Prezintă: prof. Ioana Șcarlii, etnograf Steliana Băltuță și prof. Napolion Ungureanu.
Program de vizitare: zilnic 9:00 – 17:00
Intrare liberă (gratuit)

Stirea anterioara

„Legenda Cetăţii Neamţului” pentru mari si mici, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.