23 aprilie, Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. Tradiții mai puțin cunoscute se cinstesc în satele țării

23 aprilie, Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. Tradiții mai puțin cunoscute se cinstesc în satele țării

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe 23 aprilie pe unul dintre cei mai iubiți sfinți ai românilor, Sfântul Gheorghe, Purtătorul de biruință. Ce tradiții mai puțin cunoscute se cinstesc din vechime în satele țării.

Cunoscut în tradiția populară sub numele de Sângiorz, Sfântul Mucenic Gheorghe marchează renașterii naturii și debutul sezonului cald. Iată câteva tradiții demult uitate, care se mai practică și astăzi în România.

De ce să vă cântăriți înainte de răsăritul soarelui
Din cele mai vechi timpuri, credincioșii au păstrat un obicei pe care-l practică la prima oră a zilei, înainte de răsăritul soarelui: se cântăresc. Cine ține această tradiție va fi sănătos și ferit de farmece tot anul.

Mai mult se crede că dacă cineva are mai puține kilograme decât anul trecut, trebuie să fie la „relele care-l pasc”. În satele din Bucovina, credincioșii se spală și cu rouă sau apă curgătoare, despre care se spune că are proprietăți magice în ziua Sfântului Gherghe.

Bătaia cu urzici
Un alt ritual, care se folosește mai ales în Maramureș și Transilvania este „bătaia cu urzici” din dimineața zilei de 23 aprilie. Potrivit tradiției, tinerii se ating ușor cu urzici proaspete și se crede că vor fi sănătoși și agili tot anul. Mai există și un alt ritual, e vorba de alergarea înainte de răsărit. Cine ține cont de această superstiție se spune că nu va obosi tot anul.

Protecție împotriva strigoilor
În Banat și Oltenia, gospodarii obișnuiesc să așeze o greblă cu dinții în sus în fața ușilor grajdurilor, pentru a alunga spiritele malefice și strigoii care își fac de cap de sărbătoare. De asemenea, sunt unse ușile și ferestrele cu usturoi și se dă cu tămâie în casă și în grajduri pentru protejarea animalelor.

Credincioșii din Mehedinți au obiceiul să împrăștie semințe de mac în jurul casei, pentru că spiritele rele nu vor mai ajunge până la locuință, întrucât vor număra semințele până la răsărit. În Țara Zarandului ca să nu vină strigoaicele și să „fure somnul copiilor, visul fetelor și norocul băieților”, credincioșii pun pe pragul casei leuștean și busuioc.

Stirea anterioara

Vremea s-ar putea schimba radical de 1 mai. Avertizările meteorologilor

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani anunță peste 250 locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.