Peste 1200 de documente privind șederea sau rezidența pe teritoriul României au fost emise în ultima săptămână

Peste 1200 de documente privind șederea sau rezidența pe teritoriul României au fost emise în ultima săptămână

Poliţiştii de imigrări, în ultima săptămână, au emis cetăţenilor străini şi europeni 1.214 documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României. Au fost gestionate 3.707 cereri de avize de angajare şi 1.100 solicitări de viză. S-au înregistrat 107 cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, s-au emis 93 de documente temporare de identitate, iar pentru 25 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor. La bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 599.695 lei. De asemenea, au fost aplicate 175 de sancțiuni contravenţionale, cu amendă în valoare totală de 176.025 lei, cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.


Prioritățile operative ale polițiștilor din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, în perioada 22 – 26 iunie a.c., au vizat controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate, precum și asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil. 

Astfel, în perioada de referință, în ceea ce priveşte admisia în România, au fost înregistrate 1.100 solicitări de viză, au fost soluționate 600 dintre care 582 au fost avizate favorabil și 18 au fost avizate negativ.

Totodată, au fost înregistrate 902 cereri de prelungire a dreptului de ședere pentru cetăţenii statelor terţe, iar pentru cetăţenii europeni au fost înregistrate 192 de cereri in vederea emiterii certificatelor și cărților de înregistrare a rezidenței. Cetățenilor străini le-au fost emise 1.131 permise de ședere temporară și pe termen lung. 

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă și reîntregirea familiei.

Polițiștii de imigrări au efectuat 53 de acţiuni şi controale, la nivel naţional, cu efective proprii şi în colaborare cu structuri având atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale și a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, în cadrul cărora au fost depistaţi 70 de cetăţeni străini cu şedere ilegală.

De asemenea, pentru 68 de persoane au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 2 persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 7 persoane a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul țării noastre.

Au fost înregistrate 3.707 solicitări privind emiterea avizelor de angajare/detașare, au fost soluţionate 1.822 de cereri, dintre acestea 1.639 au fost aprobate şi 183 au fost respinse. 

În aceeași perioadă, polițiștii de imigrări au aplicat 175 de sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de 176.025 lei cetăţenilor străini şi angajatorilor, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora. Totodată, la bugetul de stat au fost încasate taxe în valoare de 599.695 lei

În perioada de referinţă, au fost înregistrate 107 cereri de azil, solicitanții aflându-se în diferite stadii de procedură. De asemenea, 10 solicitanți au primit protecția statului român, iar pentru 25 de cetățeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecție internațională. Pentru 93 de solicitanți de azil și 83 de beneficiari de protecție în România, polițiștii au emis documente temporare de identitate sau permise de ședere care le atestă reședința în țara noastră.

Acțiunile de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate ale polițiștilor de imigrări vor continua, sens în care, recomandăm cetățenilor străini să respecte legalitatea șederii în România.

Stirea anterioara

Botoșănean reținut după ce a condus beat, fără permis și a lovit o mașină parcată

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.