Mai mult de jumatate din institutiile publice, nu au rapoarte de activitate

Mai mult de jumatate din institutiile publice, nu au rapoarte de activitate

Transparenta e facultativa pentru administratia locala romaneasca. Mai mult de jumatate din institutiile publice verificate cu ajutorul voluntarilor ARC nu au rapoarte de activitate.

Un banal exercitiu de verificare a transparentei catorva dintre institutiile  importante la nivel local ne-a dat ocazia sa alcatuim o harta a lipsei de responsabilitate si nepasarii  in randul prefecturilor, consiliilor judetene si  primariilor din localitatile resedinta de judet.

Toate aceste institutii (dar nu numai ele) sunt obligate de lege sa prezinte la sfarsit de an cate un raport de activitate care ofera oricui este interesat detalii despre cum s-a achitat de sarcini entitatea respectiva.

Aceste rapoarte sunt, practic, instrumentul prin care oricine poate evalua activitatea institutiilor, deoarece contin misiunea si obiectivele ce trebuiau atinse de institutii, situatia indicilor de perfomanta, prezentarea programelor desfasurate si a cheltuielilor aferente, nerealizari dar si propuneri de remedieri ale deficientelor etc.

O modalitate mai ieftina si mai la indemana este publicarea acestor rapoarte online, pe site-urile oficiale ale institutiilor in cauza. Astfel, este asigurat un anumit grad de transparenta a activitatii desfasurate de autoritatile publice, punandu-se la dispozitia oricarui cetatean informatiile respective.

Am decis ca, impreuna cu voluntarii Romaniei Curate, sa verificam daca macar o parte din institutiile care ar trebui sa “dea raportul” au tinut seama de prevederile legii.

Iata ce am gasit:

•    22 prefecturi si-au facut publice online Rapoartele de activitate pentru anul 2010 sau cele privind  starea economica si sociala a judetului si activitatile institutiei prefectului in conformitate cu aceasta.

•    18 consilii judetene au pe site-urile proprii un Raport de activitate corespunzator anului 2010, in timp ce alti 5 presedinti de CJ au publicat Raportul de activitate pana la mijlocul anului 2010. Merita mentionat cazul judetului Ialomita, care desi nu are actualizate rapoartele, ne-a atras atentia prin rapoartele din 2009,  scrise toate de mana. De asemenea, consilierii  din judetele Bihor si  Botosani au rapoarte de activitate de doar cateva pagini (de multe ori doar o pagina) pentru intregul an vizat.

•    17 primari au elaborat Raportul de activitate pentru 2010.

O situatie a rapoartelor lipsa:

•    primarii resedinta de judet:  Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Buzau, Caras Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Satu-Mare, Suceava, Tulcea.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Femeie din Carasa ajunsă cu arsuri la spital după ce un incendiu i-a cuprins casa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.