Interviu cu primarul Ovidiu Portariuc: „E o stângăcie politică să vorbești acum despre competițiile din 2016”

Interviu cu primarul Ovidiu Portariuc: „E o stângăcie politică să vorbești acum despre competițiile din 2016”

Reporter: Domnule primar, suntem la începutul unui nou an. Care sunt principalele proiecte pe care le aveți în vedere pentru 2013?

Ovidiu Portariuc: În principiu sunt aceleași despre care am vorbit și în campania electorală și la care am lucrat anul trecut. Îmi doresc ca în acest an să clarificăm situația terenului pentru construcția de locuințe ieftine și să începem deja lucrările. În al doilea rând, botoșănenii sunt foarte interesați de programul de izolare termică a blocurilor și intenționez să-l extind în cursul acestui an. De aici, din construcția de locuințe și din izolarea termică vor decurge și un număr relativ mare de locuri de muncă în care sper să fie angrenați cât mai mulți dintre botoșăneni. Anul trecut am avut foarte multe întâlniri cu ambasadori și oameni de afaceri din alte state. Voi continua aceste contacte, pentru că avem nevoie de investitori străini care să genereze afaceri și locuri de muncă la noi în oraș. Tot pe linia locurilor de muncă, vreau să înființez Școala de Meserii a Primăriei, unde să oferim celor care nu au o slujbă posibilitatea de a se califica în anumite domenii cerute pe piața muncii. Vom începe lucrările și la Parcul de agrement Cornișa, după ce proiectul a fost dezbătut timp de 16 ani și a mai fost analizat de alți trei primari înaintea mea. Mai sunt alte două proiecte vizează reamenajarea Parcului Eminescu și a Parcului Curcubeului.

R.: Veți avea bani pentru toate aceste proiecte? Recent ați anunțat că veți menține taxele și impozitele locale la același nivel.

O.P.: Există resurse bugetare pentru toate proiectele menționate, dar și pentru multe alte proiecte de anvergură mai mică, dar care sunt importante pentru botoșăneni. Să știți însă că decizia de a nu indexa taxele locale nu a fost luată pentru a da bine la imagine. Scopul principal a fost de a menține un cadru fiscal cât mai avantajos pentru cei care vor să investească sau au investit deja în Botoșani. Aici vorbim în primul rând de menținerea sau crearea de noi locuri de muncă. Acesta a fost motivul pentru care am menținut neschimbate taxele în zona persoanelor juridice. Nu am modificat nici taxele pentru persoanele fizice, întrucât veneam după o perioadă de austeritate foarte severă și o nouă mărire de taxe ar fi fost foarte greu de suportat de cea mai mare parte a populației.

R: Veți avea susținerea politică pentru aceste proiecte în consiliul local? Partenerul dvs. de alianță, domnul președinte PNL Florin Țurcanu, amenință că va rupe USL și va intra în luptă cu PSD imediat cum se va termina mandatul lui Traian Băsescu.

O.P.: Domnul Țurcanu e puțin mai impulsiv și cred că în realitate a vrut să spună ceva, dar a ieșit altceva. USL nu s-a constituit ca să-l dea jos pe Traian Băsescu. USL s-a făcut ca să ofere cetățenilor o alternativă mai bună față de fostul regim PDL. Când am fost în campanie cu domnul Țurcanu nu le-am spus oamenilor „Votați-ne ca să-l dăm jos pe Băsescu”. Le-am spus că împreună, în alianța USL, le putem oferi un viitor mai bun. Și e neserios ca acum când trebuie să realizăm ce le-am promis, să începem să vorbim despre cum ne vom lupta între noi. Cred deci că declarația domnului Țurcanu a fost cel puțin neinspirată, pentru că oamenii s-au săturat de conflicte între politicieni. Cetățenii vor să-i vadă pe aleșii lor că se ocupă și de comunitate, nu doar să stea în certuri și scandaluri. A fost prea multă dezbinare și încrâncenare. E timpul să vorbim și despre ce vrem să construim în această țară, în județul nostru sau în orașul nostru. Deci cred că înainte de a vorbi despre ce vom face când nu vom mai fi împreună, ar fi mai bine să vorbim despre ce vom face acum, în acest mandat în care și eu și domnul Țurcanu am fost votați sub sigla USL.

R: Așa este, însă strategia politică trebuie să ia în calcul și momentul în care veți fi în competiție cu PNL.

O.P.: Cu siguranță va veni acest moment, dar este o stângăcie politică să începi să vorbești de competițiile viitoare atunci când încă mai sunt multe lucruri de făcut împreună. De pildă, cred că discuțiile despre cum vom lupta în 2016 îi fac un mare deserviciu domnlui Crin Antonescu, președintele PNL, care va candida tot sub sigla USL pentru un mandat de președinte. Declarațiile de acest gen au ca efect ostilizarea electoratului PSD, ceea ce îl va dezavantaja pe candidatul PNL pentru Președinție. De ce ar vota simpatizanții PSD cu un candidat PNL, dacă după aceea alianța s-ar rupe? Deci cred că e nevoie de mai mult tact când vorbim despre ce vom face peste nu știu câți ani. E mai înțelept să vedem ce facem acum pentru cetățeni și cum putem colabora în favoarea lor.

R: Credeți că în acest condiții veți mai putea colabora bine cu domnul Țurcanu?

O.P.: Eu cred că avem obligația să existe o astfel de colaborare. Eu cel puțin așa am procedat. Când domnul Țurcanu era la București, iar județul era sub zăpezi, am intervenit imediat când mi s-a cerut sprijinul pentru a debloca oamenii înzăpeziți de mai multe zile în zona localității Răchiți. Domnul Țurcanu a spus apoi că la Primărie sunt mai mulți bani pentru deszăpezire. Răspunsul meu a fost că îl voi ajuta dacă nu va face față și mai ales dacă viața oamenilor ar putea fi pusă iar în pericol. Cred că aceasta e atitudinea corectă față de cetățeni.

R: Domnul Țurcanu a anunțat că viitorul contracandidat pe care îl veți avea la Primărie va fi actualul viceprimar Viorel Iliuță. Cum veți colabora cu dânsul până la viitorele alegeri?

O.P.: Cred că acest anunț i-a făcut un deserviciu domnului Iliuță. Dânsul este suficient de matur politic pentru a-și anunța singur intențiile politice. Nu cred că are nevoie să vină cineva să-l ia de mână ca să-l arate în fața electoratului. Eu îl respect pe domnul Iliuță și sper să putem colabora la fel de bine în continuare.

R: Cum priviți intenția celor la PDL de a iniția un referendum pentru demiterea dvs.?

O.P.: Nu știu cine le dă astfel de sfaturi, dar îi sfătuiește prost. După ce s-a întâmplat la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, dacă aș fi fost la PDL mi-ar fi fost rușine să mai pronunț cuvântul „referendum”. Știți că pentru demiterea președintelui Băsescu au votat la fel de mulți oameni câți au votat acum la parlamentare pentru toate partidele luate la un loc? Cum să vii să mai vorbești despre referendum? Nu știu ce i-a apucat pe toți să vorbească de alegeri! Abia am încheiat toate alegerile din 2012. E timpul să mai și muncim pentru cei care ne-au ales!

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.