Despăgubiri în rate. Noua lege privind restituirea proprietăţilor, pe masa Guvernului

Despăgubiri în rate. Noua lege privind restituirea proprietăţilor, pe masa Guvernului

După ce le-au vândut casele pe nimic chiriaşilor bine poziţionaţi, guvernanţii vor să scape odată pentru totdeauna de problema proprietarilor deposedaţi de comunişti.

Noua lege privind restituirea proprietăţilor, pe care Executivul îşi va angaja răspunderea, ajunge azi pe masa Guvernului. Vestea proastă este că pentru miile de români care nu au încă în mână un titlu de despăgubire emis de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, banii vor veni în rate şi abia după 2016.

Doamna Lucia încearcă de mai bine de 20 de ani să-şi ia înapoi casele părinteşti şi câteva loturi de pământ, confiscate de comunişti în anii '40-50. "Din 1991 de atunci ne tot judecam si nu am putut obtine mai nimic. Am un teren in Straulesti, o casa la Gara de Nord, alta la Curtea de Arges si doua terenuri in Constanta", a spus Lucia Harca, fost proprietar.

Potrivit proiectului pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea, până în 2016 statul speră să facă rost de bani pentru a-i despăgubi măcar pe cei cărora Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor le-a emis un titlu în perioada 2007-2011. Pentru aceasta are nevoie de aproape 360 de milioane de euro. Diferenţa până la aproape 8 miliarde de euro, cât estimează Executivul că ar fi necesari pentru toate despăgubirile, ar urma să fie plătită după 2016.

"În acest proiect de lege se vorbeste despre esalonare, se va tine cont de suma despagubirii pentru fiecare din persoanele beneficiare şi estimam ca plata despagubirilor pentru care vom emite titluri dupa noua lege va fi dupa 2016", a spus George Băeşu, preşedinte ANRP.

Guvernul nu mai vrea să dea despăgubiri în bani celor care vor restituirea terenurilor. Aceştia vor primi chiar pământul revendicat sau măcar loturi în localităţi învecinate.

Astfel, nu ar fi necesară scoaterea din visteria statului a unei sume de 3,5 - 4 miliarde de euro.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.