Şcoala de box de la Botoşani, „fabrică” de campioane. Aici s-a născut legenda fetelor cu „pumnii de fier”

Şcoala de box de la Botoşani, „fabrică” de campioane. Aici s-a născut legenda fetelor cu „pumnii de fier”

Clubul Sportiv Botoşani este de opt ani pepiniera de campioane la box feminin pentru România. Structura genetică a fetelor crescute pe malul Prutului, greutatea pumnilor şi îndârjirea, spun antrenorii, sunt secretele succesului în ring. Ştiri pe aceeaşi temă Un elev din Piteşti a câştigat medalia de bronz la Campionatul Naţiona...

Ancuţa Atomei (20 de ani) e trezeşte în fiecare dimineaţă între 6.30 şi 7.00, mănâncă un ou crud, îşi îmbracă treningul, îşi pune gluga pe cap şi începe cu o alergare uşoară. După aproape o oră de alergare, ajunge la Clubul Sportiv Botoşani, la sala de box a lui nea Vicky, cum îl ştiu boxerii din Botoşani pe antrenorul lor, Victor Apetrei. Continuă să facă exerciţii fizice, trage de fiare, sare coarda şi loveşte cu sete în sacii de box. Dă în ei până îi amorţesc braţele sub cadenţa vocii lui nea Vicky: 1-2, 1-2-3. Fără să îi pese de oboseală, intră în ring şi luptă. Are un partener de ring, un tânăr de la Clubul Sportiv. După serii repetate de pumni, îşi înghesuie adversarul în colţ şi aproape că îl pune la pământ. Continuă cu o detensionare uşoară a muşchilor, face un duş şi merge la masă.

După-amiază, mai face un antrenament uşor, iar seara se uită la televizor, ascultă muzică sau, dacă are bani, merge la un suc. De alcool şi de ţigări nici nu se atinge. A doua zi, o ia de la capăt şi aşteaptă momentul să urce în ring şi să lupte. Aşa arată o zi din viaţa campioane la box.

DOI ANI LA RÂND, CAMPIOANĂ NAŢIONALĂ

Ancuţa Atomei, o tânără de aproape 1,90 şi 81 de kilograme, reprezintă Clubul Sportiv Botoşani la campionatele naţionale şi este noua senzaţie a boxului feminin românesc. A revendicat titlul de campioană naţională la box doi ani la rând, în 2013 şi în 2014, învingând de multe ori prin KO. „Ancuţa este un fenomen. Este puternică, are statură şi «răutate» în ring. Munceşte pe rupte şi are toate şansele în box“, spune antrenorul Vicky Apetrei.

Povestea Ancuţei a început acum patru ani, pe când avea doar 16 ani. A fost adusă de un prieten la sală şi aşa s-a apucat de box. „Nici nu ştiam că o să-mi placă. Eu am făcut baschet înainte şi era ciudat. Nu eram sigură că mă voi ţine de box. Când am intrat însă în sală şi am început antrenamentele, prima dată aşa, ca să văd despre ce este vorba, m-am hotărât. Voiam deja să fac box“, spune Ancuţa Atomei.

După ce a obţinut titlul de campioană naţională la începutul acestui an, Ancuţa a fost selectată în lotul naţional şi va reprezenta România la Campionatele Europene organizate în perioada 31 mai-7 iunie la Bucureşti. Pentru această competiţie, tânăra se antrenează acum alături de lotul naţional la complexul „Lia Manoliu“ din Capitală şi speră să urce din nou pe prima treaptă a podiumului. Ea spune că secretul ei ca sportiv constă în muncă şi în calitatea antrenamentelor. „Cu urechea la antrenor şi cu muncă multă, aşa reuşesc să câştig în ring“, susţine campioana.

„RĂZBOINICELE“ BOTOŞANIULUI

Ancuţa Atomei nu este singura pugilistă de la Botoşani care face performanţă. Nea Vicky antrenează aproape 30 de tinere care şi-au câştigat primele locuri în competiţiile cu alte fete de la alte cluburi din ţară. Sunt fete dornice să facă performanţă găsite de antrenor fie pe uliţele satelor, fie în cartierele botoşănene. De multe ori, adversarele cele mai dificile pentru fetele din Botoşani erau chiar propriile colege de antrenament.

Din „lotul“ lui nea Vicky s-au remarcat, de-a lungul timpului, Ana-Maria Pârnău – la categoria 48 de kilograme, obţinând medalii de bronz şi de argint la campionatele naţionale – Vasilica Huţanu şi Mihaela Cozma – ambele obţinând medalii de argint şi de bronz la competiţiile naţionale.

„Sunt mândria lumii sportive din Botoşani performerele noastre, războinicele judeţului“, le caracterizează cu mândrie Vicky Apetrei. De fapt, în ultimii 10 ani, Botoşaniul şi-a câştigat faima unei adevărate fabrici de campioane în lumea boxului. Aproape că nu a fost an în care fetele să nu urce pe podium la campionatele naţionale şi chiar la competiţiile internaţionale. În opt ani din nouă, titlul naţional a venit în braţele pugilistelor din Botoşani, Şase titluri la categoria de peste 60 de kilograme şi două, la categoria de peste 80 de kilograme.

„FACTORUL X“

Faima botoşănencelor s-a răspândit rapid în lumea boxului. Sunt temute şi respectate. De foarte multe ori, adversarele nu au terminat meciul în picioare după o încleştare cu una dintre fetele lui nea Vicky de la Botoşani. „Sunt iuţi în ring şi când dau cu pumnul, se cunoaşte. Impresionează prin forţă şi determinare. Nu se lasă până nu câştigă, până nu îşi trimit la podea adeversarul“, spune cu mândrie antrenorul fetelor, nea Vicky.

Palmaresul impresionant al pugilistelor de la clubul din Botoşani i-a făcut pe mulţi oameni din sport să se întrebe care este secretul succesului. Victor Apetrei explică, oarecum reţinut, că este vorba despre constituţia acestor fete, cele mai multe cu origini în localităţile de pe malul Prutului: Dersca, Rădăuţi-Prut sau Ripiceni. „Au o forţă nativă, mai ales în pumn. Eu nu vreau să mă dau om de ştiinţă, dar este vorba despre un determinant genetic în cazul lor. Sunt foarte puternice şi rapide. Din această cauză, se pregătesc mai uşor. Forţa o capătă mai repede. Au vână, au fibră, nativ vorbind. Mai ales cele din mediul rural“, arată Apetrei.

ASCULTĂTOARE ŞI RESPECTUOASE

Pe de altă parte, antrenorul spune că genetica s-ar duce pe apa sâmbetei dacă nu ar fi completată de alte două calităţi ale femeilor boxer din Botoşani: munca şi seriozitatea. „Sunt foarte muncitoare fetele astea. Sunt cuminţi, nu ştiu ce sunt alea fiţe. Ce le spui să facă, fac! Sunt respectuoase şi le este ruşine să le cerţi, aşa că muncesc şi iar muncesc. Sunt mult, mult mai muncitoare şi mai serioase decât băieţii. Dacă le spui să facă un lucru, îl fac fără să întrebe de ce şi mai fac şi în plus. Iar când intră în ring, e prăpăd!“, explică Apetrei.

Singura recompensă a boxeriţelor lui nea Vicky este victoria în ring, acea senzaţie nebănuită în faţa trofeului câştigat. Despre bani, nici nu poate fi vorba. Clubul Sportiv se străduieşte să adune bani pentru a le trimite la competiţii. Pe cele de la ţară le hrăneşte la cantina clubului, dar nu mai mult. Pentru utimele victorii în ring, fetele de la Botoşani nu au primit decât cupe, medalii şi diplome. Nicio recompensă bănească. Chiar şi aşa, fetele se întorc la sală. Muncesc ca şi cum ar fi motivate substanţial. Iar explicaţia este simplă: luptă din pasiune pentru box, pentru victorie şi mai ales pentru sentimentul acela pe care-l trăiesc după ce sună gongul şi se află faţă în faţă cu adversarul. Integral pe adevarul.ro.

[gallery link="file" orderby="title"]

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

16 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare reținute de polițiști în noaptea Învierii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.