Şomerii pot beneficia de încă un ajutor de la stat, pe lângă cel de şomaj. Vezi despre ce este vorba

Şomerii pot beneficia de încă un ajutor de la stat, pe lângă cel de şomaj. Vezi despre ce este vorba

Orice şomer care reuşeşte să se angajeze poate primi o primă "de mobilitate", dacă urmează să lucreze într-o altă localitate decât cea unde îşi are domiciliul stabil. Acest ajutor din partea statului este asigurat din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi va fi acordat numai la cerere, în baza anumitor documente.

In plus, fata de indemnizatia de somaj, somerii pot beneficia de inca un ajutor din partea statului, scrie avocatnet.ro. Este vorba despre primele de mobilitate, reglementate de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Acest act normativ stabileste ca somerii care se angajeaza si se deplaseaza in alte localitati pentru locul de munca pot primi, la cerere, prime de mobilitate, care sunt de doua feluri: de incadrare si de instalare.

Mai precis, de prima de incadrare vor beneficia persoanele care se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil. Prima de incadrare este egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data acordarii. Avand in vedere ca ISR este, anul acesta, in valoare de 500 lei, prima de incadrare va fi, deci, in cuantum de 1000 lei.

Mai mult decat atat, somerii care se incadreaza in munca intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul, vor primi o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea ISR, adica de 3500 lei.

Nu constituie schimbare de domiciliu intr-o alta localitate daca localitatea unde persoana se incadreaza in munca apartine aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti.

Cele doua prime nu se cumuleaza si sunt asigurate din bugetul asigurarilor pentru somaj, numai la cerere.

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de primele de mobilitate?

Conform normelor legale, primele se vor acorda doar persoanelor care se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni.

Pentru acordarea celor doua tipuri de prime, somerii vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, urmatoarele documente:

o cerere depusa la agentie (modelele, prelucrate de pe site-ul AJOFM Galati, sunt disponibile in fisierul atasat)actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul stabil;dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;angajament pentru respectarea obligatiei de a restitui integral sumele primite in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, din motive imputabile persoanei, care constituie titlu executoriu, potrivit legii.

Potrivit reglementarilor, beneficiarii primelor de mobilitate sunt obligati sa prezinte la agentiile pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrati dovezile emise de angajator ca sunt incadrati. Dovezile se vor prezenta fie personal, fie prin scrisori recomandate cu confirmare de primire.

Conform unei informari realizate de AJOFM Prahova, beneficiarilor care nu prezinta sau nu transmit dovada mentionata li se va cere, in scris, de catre agentia pentru ocuparea fortei de munca, sa prezinte aceasta dovada in termen de 15 zile de la data primirii comunicarii. "Daca, dupa doua astfel de comunicari, persoana nu prezinta actul doveditor, agentia va contacta agentul economic cu care s-a incheiat raportul de munca sau de serviciu, pentru clarificarea statutului acesteia, si, in functie de constatarile facute, se vor adopta masuri in conformitate cu prevederile legale", mentioneaza institutia citata.

Drepturile se solicita in termen de maximum 12 luni de la data incadrarii in munca. Beneficiarii primelor de mobilitate pot fi obligati sa restituie integral sumele primite

Conform normelor legale, primele se vor acorda doar persoanelor care se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni. Totusi, pot fi si situatii in care contractul de munca inceteaza mai devreme, din motive ce tin de persoana angajatului.

Astfel, in cazul in care raporturile de munca inceteaza intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, din motive imputabile persoanei, somerii vor fi obligati sa restituie integral sumele primite de la stat. Mai exact, conform prevederilor legale, obligatia intervine doar daca raporturile inceteaza in unul dintre urmatoarele cazuri prevazute de Codul muncii:

-Conflict de munca

-Salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, daca a fost condamnat prin hotarare judecatoreasca definitiva;

-Contractul individual de munca inceteaza ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;

-Contractul individual de munca existent inceteaza de drept de la data retragerii de catre autoritatile sau organismele competente a avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei;

-Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;

-Salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

I.S.U. Botoșani scoate la concurs patru posturi din sursă externă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.