Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Noi reguli pentru acordarea ajutorului de deces

Noi reguli pentru acordarea ajutorului de deces

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Social

Anul 2018 a adus reguli noi în acordarea ajutorului de deces. Dacă până la sfârşitul anului 2017, aceşti bani erau acordaţi de Casa de Pensii doar în cazul decesului unui pensionar, din ianuarie 2018, ajutorul este acordat de aceeaşi instituţie şi în cazul în care decedatul este salariat. Valoare acestui sprijin a crescut cu aproximativ 1.000 de lei, ajungând la 4.162 de lei.

Ajutorul de deces este un drept bănesc ce se acordă în cazul morţii unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora. De acum, ajutorul de deces în cazul trecerii în nefiinţă a unei persoane asigurate, adică salariat sau alte categorii de persoane care obţin venituri pentru care se plătesc contribuţii la asigurările sociale, se plăteşte de către Casa Judeţeană de Pensii.

Până anul acesta, de la Casa de Pensii se achita doar ajutorul de deces în cazul morţii pensionarilor şi al soţului sau soţiei unui pensionar. Ajutorul de deces pentru persoanele asigurate se plătea de către angajator, iar acesta îşi deducea ulterior suma din contribuţiile la asigurările sociale (CAS) pe care trebuia să le achite către stat. Odata cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, firmele nu mai au din ce să deducă aceşti bani. Astfel, rudele persoanelor salariate care decedează trebuie să se adreseze tot Casei de Pensii de pe raza judeţului în care a avut domiciliul asiguratul decedat, scrie adevarul.ro.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Social: Alte articole din Botosani