Campanie de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”

Campanie de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”

Ministerul Mediului şi Pădurilor a lansat  Campania de sensibilizare şi conştientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” în Bazinul Hidrografic Prut Barlad. Este cel de-al cincilea workshop organizate in cele 11 bazine hidrografice. Proiectul este derulat de Ministerul Mediului  şi Pădurilor împreună cu Banca Mondială şi Guvernul României.

Workshop-ul se adreseaza reprezentantilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului,  APIA, Autoritatea Sanitar Veterinară, DSP, Garda de Mediu, Direcţia pentru Agricultură, Companii de apa şi autorităţi locale  din judeţele Botoșani, Iași, Vaslui si Galați.

 ”Este un eveniment prin care dorim ca societatea să conştientizeze necesitatatea de a avea nevoie de o apă curată, o calitate a sănătăţii la un nivel ridicat şi dorim ca prin atfel de campanii de informare şi conştientizare şi prin intemediul dvs, care sunteţi formatori de opinie, să ni-i apropiem şi să îmbunătăţim calitatea apei şi a aerului” – a declarat Corneliu Mugurel Cozmanciuc, secretar de stat în Ministerul Mediului.

 Pe duarata a doua zile, Sorin RADULESCU consultant UMP impreuna cu  expertii de mediu ai Univesitatii Ecologice prof.univ.dr.ing Vladimir ROJANSKI, conf.univ.dr. Florian GRIGORE, conf.dr. Horia-Victor HĂLMĂJAN si univ.dr. Giuliano TEVI au informat si au identificat soluții viabile pentru protejarea în viitor a poluării apelor cu nitrați și nitriți.

Printre prezentarile specialistilor au fost: Poluarea si efectele ei asupra mediului. Masuri de protectia mediului- (Vladimir ROJANSKI),  Influenta depozitelor de deseuri asupra apelor subterane -(Florian GRIGORE) sau ”Poluarea mediului geologic cu nitrati, mecanisme specifice, masuri de control si protectie”- (Giuliano Tevi) Tehnologii avansate de epurare pentru reținerea nutrienţilor din apele uzate-(Horia Victor Halmajan).

Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Câteva zeci dintre acestea sunt în Bazinul Hidrografic Iasi -Barlad, unde există zone sensibile la nitraţi pe tot spaţiul hidrografic.

Prezenta nitraţilor în concentraţii peste limita admisă în zeci de fântâni şi izvoare din judeţul Iasi si Vaslui este confirmată de probele recoltate de personalul de la Autoritatea de Sănătate Publică. Sunt fântânile din interiorul localităţilor, amplasate în apropierea surselor de poluare:  latrinele, grajdurile şi depozitele de gunoi.

Cantităţile peste limitele admise, a nitraţilor în apa de băut, conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau “boala albastră” şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea.

Specialiştii atrag atenţia că odată ingerati,  nitraţii se transforma în nitriţi – substanţe extrem de toxice pentru organismul uman. Limita admisa pentru nitraţi în apă este de 50 mg/litru. Cei mai expuşi îmbolnăvirilor cu nitraţi  sunt  bebeluşii.

Investiţiile sunt absolut necesare pentru a reduce poluarea apelor şi a solului. Este nevoie însă şi de măsuri de reducere a poluării. Extrem de important este ca oamenii să conştientizeze riscurile acestui tip de poluare şi să afle că aceasta poate fi redusă printr-o depozitare corespunzatoare a deşeurilor.  Este deosebit de importantă informarea populaţiei care foloseşte ca sursă apa din fântâni cu privire la amplasamentul, construcţia fântânii şi asigurarea protecţiei sanitare a acesteia.

Dănuţ Pirchiu director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi : Este foarte important ca tot ce rezultă din activităţile gospodăreşti, şi aici mă refer la gunoiul de grajd, să fie depozitat pe acele platforme, fie ele platforme individuale, fiecare cetăţean care are un număr mai mare de animale să aibă o platformă individuală acasă, iar de la platforma respectivă, gunoiul să fie transportat la platforma comunală, de unde, după ce putrezeşte, se transformă în compost şi poate fi folosit şi ca fertilizator natural în agricultură. Aşa vom putea ajunge la o agricultură ecologică.

Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate.  Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul  poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale .

 

Obiective atinse în Bazinul Hidrografic Prut-Bârlad

În Bazinul Hidrografic Prut platformele de colectare şi depozitare a gunoiului de grajd sunt amplasate la Miroslava şi Mironeasa în judeţul Iaşi, la Ştefăneşti în judeţul Botoşani, şi la Fundeni şi Schela în judeţul Galaţi .

O altă componentă a proiectului este înfiinţarea de staţii de epurare şi construcţia reţelelor de canalizare. În Bazinul Hidrografic Prut -Barlad este prevăzută o astfel de investiţie pentru satele Homita şi Cristeşti din judeţul Iaşi. Suma alocată este de 840 de mii de euro iar termenul de finalizare este luna septembrie 2013.

Beneficiile proiectului

Aceste măsuri elimină riscul îmbolnăvirii cauzate de consumul de apă contaminată și promovează utilizarea eficientă a gunoiului de grajd care, în acest mod, nu va mai fi un factor poluant.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.