Administrația locală vrea să îmbunătățească situația romilor din Dorohoi. Vezi planul de acțiune!

Administrația locală vrea să îmbunătățească situația romilor din Dorohoi. Vezi planul de acțiune!

Administrația locală a aprobat în ședința ordinară a lunii aprilie 2015 planul local de acțiune pentru îmbunătățirea situației romilor din Municipiul Dorohoi.

 
Acest plan a fost realizat cu sprijinul autorității publice locale, a instituțiilor publice din Dorohoi și consultarea cetățenilor romi în cadrul întâlnirilor organizate la nivel local de expertul local pentru romi cu Grupul de Inițiativă președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, mediator sanitar, cadre didactice de etnie romă.
 
Punerea în practică a acțiunilor din acest Plan local de acțiune are în vedere ameliorarea situației economice și sociale a romilor pe domenii sectoriale. Planul de acțiune a fost elaborat pe baza H.G. nr. 18/2015 privind Strategia Guvernului României de Incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru perioada 2015-2020, document publicat în partea I a MO nr. 49/21.01.2015.
 
Acest plan de acțiune cuprinde mai multe zone de acțiune după cum urmează:
 
Educație:
1. Derularea programului SDS (Școala după școală) din școlile Nr. 1, Nr. 2
2. Asigurarea continuității Programului A Doua Șansă în Municipiul Dorohoi pentru finalizarea învățământului obligatoriu
3. Acreditarea a două cursuri de formare pe domeniile „Rromanipen educațional” și „Elemente de cultură și tradiții ale rromior” promovarea non discriminării
4. Întregirea normei pentru Inspectoratul Școlar pentru Romi a Ecpertului local rom și a Mediatorului școlar
 
Ocupare:
1. Încheierea de convenții de solidaritate cu AJOFM, pentru stimularea forței de muncă, în baza L73/2002 sau L116/2002. Informare, consiliere și angajarea a cinci persoane de etnie romă pe o perioadă de 2 ani.
2. Angajarea pe perioadă nedeterminată a unei persoane pentru administrarea cartierului Dumbrava Roșie.
 
Sănătate:
1. Angajarea unui mediator sanitar pentru comunitatea de romi din Municipiul Dorohoi cu respectarea fișei de post a acestora astfel încât să reprezinte interesele comunităților de romi.
2. Sprijinirea unei campanii de evaluare a stării de sănătate a cetățenilor români de etnie romă în comunitățile locale.
3. Monitorizarea și evaluarea stadiului de implementare a programelor naționale și a politicilor adresate romilor și în comunitățile de romi.
 
Locuire și mica infrastructură:
1. Conceperea și implementarea de programe de reabilitare, construcție și racordarea la unități pentru îmbunătățirea situației locative a 12 familii de romi din municipiul Dorohoi.
2. Instruirea GLL și solicitarea de anchete în momentul repartizării locuințelor sociale romilor.
 
Cultură:
1. Ziua internațională a romilor
2. Înființarea unui centru local cultural și educațional pentru romi, de informare și promovare a specificuui cultural și tradițional al romilor
 
Infrastructura socială:
1. Sprijinirea GLL în interesul de identificare și soluționare a cazurilor cu tineri abuzați, exploatați, abandon școlar, astfel încât să asigurăm protecția și interesul suprem al copilului.
2. Solicitarea angajării unui expert local rom în cadrul DAS Dorohoi, în vederea facilitării accesului copiilor romi la serviciile de protecție a copilului.
3. Colaborare cu AJPIS Botoșani pentru identificarea și soluționarea cazurilor apărute în accesarea drepturilor sociale.
4. Asigurarea condițiilor de intrare în posesia actelor de identitateși stare civilă a persoanelor ce apelează Serviciul Local de Evidență Informatizată a Persoanelor, inclusiv înregistrările tardive ale nașterilor.
5. Implicarea membrilor GLL, sub coordonarea expertului local rom, în crearea unei baze de date complexe, cu romi din municipiu.
 
Justiție și ordine publică:
1. Inițierea unor programe de prevenire și combatere a discriminării cu membrii Poliției locale și municipale, Jandarmeria Dorohoi 
2. Inițierea de cursuri la nivel local cu invitarea reprezentanților CNCD în vederea promovării diversității interculturale și a ordonanței nr. 137/31.08.2000 (actualizată) privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
 
Administrație și dezvoltare comunitară:
1. Desfășurarea unor programe de prevenire și combatere a discriminării prin promovarea specificului tradițional cultural a comunităților rome
2. Implicarea resursei umane rome conform Fișei de Post în procesul de implementare a Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români de etnie romă 2015-2020
3. Amenajarea unei stații pentru bus-ul școlar care transportă copii din cartierul Drochia la Școala Generală nr. 2
4. Asfaltarea aleilor în Cartierul Drochia
5. Susținerea, prin finanțare, cofinanțare a inițiativelor GLM și GIL pentru realizarea și implementarea proiectelor care vizează îmbunătățirea situației romilor.
 
Sursa: DorohoiNews.ro
Stirea anterioara

Incident şocant! O tânără de 25 de ani, înjunghiată de un bărbat cunoscut pe Facebook

Stirea Urmatoare

FC Botoșani joacă astăzi, pe teren propriu, cu UTA Arad

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.