Acţiune de conştientizare privind un mediu de muncă sigur în activitatea de asistenţă medicală

Acţiune de conştientizare privind un mediu de muncă sigur în activitatea de asistenţă medicală

Acţiunea s-a desfăşurat  pe parcursul trimestrelor III şi IV- 2013. Această acţiune a fost adresată angajatorilor  care desfăşoară activitatăţi referitoare la sănătatea umană, servicii combinate de îngrijire medicală şi asistenţă socială.

Aceste categorii includ:

·    activităţi spitalicesti, cum ar fi:servicii medicale, chirurgicale şi tehnice (diagnosticare, tratamente, intervenţii chirurgicale, analize, servicii de urgenţă etc.);

·    servicii din spitale ( întreţinere, mese etc.);

·    activităţi ale spitalelor generale sau specializate, a sanatoriilor, preventoriilor, azilelor-spital, spitalelor psihiatrice, centrelor de reabilitare, leprozeriilor şi a altor instituţii de sănătate, care oferă servicii de cazare.

OBIECTIVELE CAMPANIEI

·    Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea asigurării şi respectării prevederilor legale în vederea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lor, rezultate sau care pot să rezulte din expunerea la agenţi biologici;

·    Creşterea gradului de conştientizare a lucrătorilor în ceea ce priveşte riscurile activităţilor care implică manipularea agenţilor biologici;

·    Stabilirea măsurilor care se impun, pentru:

implementarea şi urmărirea principiilor generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale;

protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor;

eliminarea sau ţinerea sub control strict a factorilor de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională;

asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare desfăşurării activităţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

MOTIVAREA ACŢIUNII

Lucrătorii din domeniul sănătății sunt expuşi unui risc crescut de infecții cauzate de agenţi patogeni. Acest  risc apare de obicei brusc sau este imperceptibil, şi  acest fapt face evaluarea riscurilor deosebit de dificilă. Pentru a se realiza o protecţie eficientă împotriva acestor riscuri profesioniştii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă trebuie să evalueze cu atenţie riscurile care apar la locurile de muncă.

Evaluarea a luat în considerare:

·    virulenţa naturală a agentului patogen;

·    capacitatea sa de a supraviețui în mediul ambiant;

·    gravitatea bolii;

·    doza sau nivelul de expunere necesare pentru a provoca boli sau infecţii

·    moduri de transmitere;

Riscurile biologice presupun expunerea la bacterii, viruşi, ciuperci şi la alte microorganisme şi

toxine asociate. Aceste microorganisme sunt larg răspândite în mediul de muncă din spitale, reprezentând un potenţial pericol pentru sănătatea publică. La locurile de muncă din unităţile sanitare s-a constatat că principalul factor de risc este cel legat de expunerea la agenţi biologici. Din punct de vedere al riscului biologic lucrătorii din unităţile sanitare sunt cel mai frecvent expuşi la agenţi biologici din grupele 1, 2 şi 3 care pot provoca îmbolnăviri profesionale. Bolile profesionale determinate de agenţii biologici sunt boli transmise omului prin contactul cu surse de infecţie sau infestaţie în timpul activităţii profesionale.

Lucrătorii din spitale sunt expuşi factorilor de risc biologic  atât prin contact nemijlocit cu pacientul cât şi risc de contaminare accidentală şi prin contact cu produsele biologice contaminate. Abordarea pe principii comunitare a politicii de prevenţie privind securitatea şi sănătatea angajaţilor şi a celorlalţi participanţi la procesul de muncă, a  impus adoptarea unei tematici de control menită să sensibilizeze, să conştientizeze şi să oblige angajatorul asupra obligaţiilor sale. În conformitate cu modul de abordare european, controlul s-a concentrat asupra modului în care angajatorul cunoaşte, respectă şi urmăreşte aplicarea dispoziţiilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, respectiv evaluarea riscurilor biologice de la locul de muncă.

Astfel în perioada iulie - septembrie a avut loc o sesiune de informare la care au participat inspectori din cadrul Compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani, reprezentanţi ai conducerii şi salariaţi de la 16 angajatori din domeniu. La acestă sesiune a fost prezentat un material  cu privire la  riscurile biologice de la locul de muncă.

De asemenea  în perioada octombrie- noiembrie au fost controlaţi 12 angajatori cu un număr de 3121 salariaţi şi au fost constatate 37 deficienţe. Au fost aplicate avertismente şi amenzi în valoare de 4000 lei.

Deficienţe constatate cu ocazia controalelor efectuate:

·    inexistenţa şi netransmiterea la ITM a listei cu clasificarea agenţilor biologici pe grupe de risc

·    neefectuarea evaluării riscului biologic

·    neasigurarea unei instruiri adecvate şi suficiente pentru lucrători

·    neinstrirea CSSM-ului cel puţin trimestrial

·    neasigurarea efectuării verificării tehnice periodice speciale, a echipamentelor de muncă.

La finalul acţiunii s-a organizat o şedinţă de evaluare a rezultatelor obţinute.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.