Vizita la medicul de familie devine obligatorie

Vizita la medicul de familie devine obligatorie

Executivul a aprobat marți proiectul de Hotărâre de Guvern care reglementează pachetele de servicii medicale de bază. Un rol important îl vor avea medicii de familie. „Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Prevenția este strategia medicală pe termen lung pe care pariază Guvernul Ponta. „Este o măsură importantă pentru sistemul de sănătate şi pentru toţi românii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii şi a pachetului de servicii de bază în interesul pacientului. Pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme”, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul a mai anunțat că se va introduce o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puțin o dată la trei ani, pentru pacienții asimptomatici cu vârsta de până la 39 de ani, iar pentru cei care au peste 40 de ani, prezența la medic devine anuală. Întrebat dacă statul român va impune sancțiuni pentru pacienții care nu vor face aceste vizite, consilierul prim-ministrului, Vasile Cepoi, a declarat pentru RL că nu se pot impune sancțiuni pentru cineva care refuză un act medical, dar pe viitor acea persoană e posibil să plătească mai mult dacă se va îmbolnăvi. „Pe viitor, după distribuirea cardurilor de sănătate, e posibil ca statul să aplice niște măsuri pentru cei care refuză să intre în programul de prevenție. E posibil să plătească mai mult în spital, când se vor îmbolnăvi”, a spus Cepoi.

O altă noutate constă în faptul că va crește finanțarea pentru asistența primară și pentru serviciile în ambulatoriu, în scopul reducerii internă­rilor și degrevării spitalelor. Guvernul își asumă apariția biletelor de trimi­tere în format electronic, introducerea facturii electronice și utilizarea do­sa­rului electronic de sănătate al pacien­tului.

„În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, atât în pachetul minimal, cât şi în pachetul de bază, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus şi testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, în plus faţă de testarea HIV. De asemenea, în pachetul de bază au fost introduse consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronşic; boală cronică respiratorie obstructivă; boala cronică de ­rinichi”, se arată în comunicatului ­Ministerului Sănătății. Mai mult, au fost introduse dispozitive medicale noi în ambulatoriu.

Homeopatia și fitoterapia au fost eliminate din pachetul de servicii de bază. În schimb, se vor regăsi serviciile de medicină dentară de urgenţă. În ambulatoriu, se vor face investigații noi: ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie RMN/segment, testosteron etc.

Ce se tratează în spital

În vederea scăderii numărului de internări, au fost precizate afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi: afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor. Contractul-cadru aduce şi prevederi noi pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu. Sursa: antena3.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.