Trucuri simple pentru a fenta canicula

Trucuri simple pentru a fenta canicula

Lenjerie răcită în congelator sau un cub de gheaţă plimbat pe încheietura mâinii sunt doar câteva dintre cele mai banale dar eficiente metode de a face faţă arşiţei.

Luna lui Cuptor a debutat cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Până vineri, cel puţin, România se află sub atenţionare de cod galben (pentru trei sferturi din ţară, inclusiv Capitala) şi de cod portocaliu (în tot vestul ţării), ceea ce înseamnă temperaturi cuprinse între 35 şi 38 de grade Celsius. În aceste condiţii, direcţiile de sănătate publică, serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe au activat planurile speciale de măsuri pentru zilele caniculare, menite a preveni incidentele cauzate de temperaturile foarte

ridicate.

„Prin sondaj, ambulanţele sunt verificate în permanenţă, iar dacă se constată că o ambulanţă are aerul condiţionat defect, o retragem din circulaţie. În plus, ne asigurăm că punctele de primiri urgenţe sunt bine climatizate.

Ba, mai mult, s-a suplimentat efectivul de cadre medicale pregătite să acorde primul ajutor", explică medicul Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti şi purtător de cuvânt la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală. Medicul mai spune că persoanele care stau mult timp în bătaia soarelui (de exemplu, lucrătorii în construcţii, agenţii de teren) ar trebui ca la fiecare oră să se adăpostească într-un loc ventilat, pentru a se regla temperatura corpului. În plus, capul trebuie acoperit, iar îmbrăcămintea, de preferat, va fi de culoare cât mai deschisă şi vaporoasă, pentru a permite corpului să elimine căldura.

Dacă nu bem apă, transpirăm mai puţin

Regula de aur pe timp de caniculă este hidratarea corespunzătoare. Iar pentru a fi siguri că bem suficiente lichide, specialiştii de la Clinica Mayo ne recomandă ca la fiecare jumătate de oră să bem câte o cană de apă ori o băutură răcoritoare (limonadă, ceai verde, braga ori socată). Apa va fi, de preferat, uşor minerală, pentru a se reface echilibrul electroliţilor (sodiu, calciu, fier) pierduţi prin transpiraţie.

„Dacă nu bem lichide suficiente, transpirăm mai puţin şi, implicit, corpul nu mai elimină căldura. Din cauza creşterii temperaturii interne, care poate ajunge şi la 40-41 de grade Celsius, în prima fază, pot apărea modificări la nivel renal, senzaţie de picioare grele şi cârcei", mai spune medicul Opriţa. Dacă nu ne adăpostim într-un loc răcoros, suntem predispuşi la insolaţie sau, mai grav, la şoc termic.

Şocul termic poate creşte riscul de deces

Atunci când ne expunem la soare timp îndelungat, organismul încearcă, prin mecanismele naturale de răcire, să elimine căldura din corp. Însă, în lipsa unei hidratări optime, acest mecanism nu mai reuşeşte să-şi îndeplinească funcţia. Implicit, apar o serie de semnale pe care nu trebuie să le ignorăm (de exemplu, dureri de cap, stări de greaţă ori dureri musculare). Dacă nu se iau măsuri, se ajunge în aşa-numita fază finală a expunerii prelungite la soare, adică la şoc termic.

„Din cauza expunerii prelungite la soare, într-un final, tensiunea arterială se prăbuşeşte, iar pulsul este greu perceptibil, favorizând şocul termic. Persoana în cauză este palidă şi are broboane de transpiraţie rece pe piele. Deoarece o astfel de stare duce la pierderea cunoştinţei, intervenţia medicului este crucială. În caz contrar, riscul de deces creşte", explică medicul de familie Cristian Sever Oană din Bucureşti.

"Dacă nu bem lichide suficiente, transpirăm mai puţin şi, implicit, corpul nu mai elimină căldura.

Bogdan Opriţa purtător de cuvânt Spitalul de Urgenţă Floreasca

Înlocuieşte aerul condiţionat cu duşul călduţ

Ideal ar fi ca activităţile importante să fie rezolvate în cursul dimineţii, maximum până în ora 11.00, ori spre seara, după ora 18.00. În intervalul orar 11.00-18.00, razele ultraviolete sunt extrem de nocive şi pun sănătatea în pericol. Însă căldura sufocantă de afară face ca şi temperatura din casă să fie greu de suportat, în lipsa unor măsuri.

Potrivit medicului  Cristian Sever Oană, aerul condiţionat este cea mai eficientă metodă de răcorire a corpului atunci când afară sunt peste 35 de grade Celsius.

„Dacă folosiţi aerul condiţionat, între temperatura de afară şi cea din interior ar trebui să existe o diferenţă de maximum zece grade. La o diferenţă mai mare însă (de exemplu, afară 36 de grade Celsius, iar în încăpere 18 grade Celsius) poate să apără, cel mult, un disconfort, resimţit sub forma unei congestii uşoare (n.r. - aflux excesiv de sânge într-o anumită parte a corpului). Iar dacă se trece de la o temperatură ridicată la una foarte scăzută, ba, mai mult, aerul condiţionat bate în ceafă, există riscul apariţiei unui torticolis, adică gâtul înţepeneşte într-o poziţie dureroasă", mai spune medicul Sever Oană.

Comprese cu apă rece

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea California afirmă că, în anotimpul cald, căldura se transformă într-un factor important de perturbare a somnului. Iată câteva trucuri la îndemână care vă ajută să evitaţi nopţile albe. Înainte de a merge la culcare, faceţi un duş călduţ sau ştergeţi corpul energic cu un prosop înmuiat în apă rece. La scurt timp, va apărea o senzaţie plăcută de răcorire.

De asemenea, vă puteţi răcori şi prin simpla înmuiere a braţelor şi a picioarelor (până la genunchi) în apă rece. Totodată, compresele cu apă rece aşezate pe frunte sau la nivelul cefei redau instantaneu senzaţia de răcorire.

Metode ciudate, dar de efect

- Într-un şerveţel, se pune un cub de gheaţă, iar mai apoi se aşază pe încheieturi, acolo unde bate pulsul. Se pare că în numai 30 de secunde, temperatura corpului poate scădea cu trei grade.

- Aşa-numitele pastile de răcire (recipiente de formă dreptunghiulară) cu care sunt dotate lăzile frigorifice reprezintă o soluţie la îndemână pentru inducerea senzaţiei de răcorire în timpul nopţii. Ele conţin o substanţă care îngheaţă repede şi se topeşte greu. Însă, pentru că sunt foarte reci şi pot crea disconfort (în timpul nopţii temperatura corpului scade puţin), se recomandă învelirea recipientelor într-un prosop.

- Cu câteva ore înainte de a merge la culcare, puneţi lenjeria de pat şi chiar pe cea intimă într-o pungă şi mai apoi la frigider (aşa numita metodă Marilyn Monroe). Fiind foarte reci, vor crea o senzaţie de răcorire. Femeile însă trebuie să fie precaute. „În cazul femeilor, se cere grijă, deoarece există riscul să facă anexită", spune medicul Sever Oană.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Șoferii au interzis! Amenzi pentru cei care merg să facă poze în lanul de rapiță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.