Stresul vizual și utilizarea computerului

Stresul vizual și utilizarea computerului

Tot mai mulți utilizatori de computer petrec în fața monitoarelor mai mult de 8 ore pe zi și cad pradă a ceea ce specialiștii numesc „stresul vizual”. Dar cum se manifestă această afecțiune și cum poate fi prevenită sau ameliorată?

Cele mai frecvente simptome

Cele mai frecvente simptome ale stresului sunt: tensiune la nivelul ochilor, miopie, dureri de cap, modificari ale percepției culorilor, dureri musculare la nivelul gâtului, umerilor, spatelui și a încheieturii mâinilor, dureri la nivelul degetelor, oboseală permanentă și scăderea randamentului.

Tensiunea și durerea la nivelul ochilor, senzația de arsură și de vedere încețoșată, senzația de „nisip în ochi” , iritarea ochilor și înroșirea lor, stările de slăbiciune și de amețeală ar trebui să vă convingă să vă adresați medicului oftalmolog și să acordați o mai mare atenție sănătății dvs. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că orice persoană care lucrează mai mult de 2-3 ore la calculator în fiecare zi ar trebui să facă un control oftalmologic amănunțit măcar o dată pe an, iar cei care lucrează în fiecare zi mai mult de 5 ore la computer ar trebui să consulte medicul oftalmolog măcar o dată la 6 luni.

Lumina și utilizarea calculatorului

Dacă lucrați la computer este bine să acordați o atenție specială și luminii din încăpere. O lumină prea puternică duce, în timp la apariția sau intensificarea durerilor oculare. Din acest motiv, încercați să vă amplasați biroul astfel încât fereastra sau sursa de lumină artificială să fie poziționată în partea stângă a biroului, însă fără a „bate” în monitor. Cât timp lucrați, micșorați intensitatea luminii artificiale renunțând la lămpile și becurile puternice sau tageți jaluzelele pentru a reduce lumina naturală atunci când soarele amiezii este extrem de puternic. Ajustați gradul de luminozitate a monitorului și intensitatea culorilor imaginilor de pe ecran, astfel încât să vă asigurați un confort ocular maxim.

Exerciții de relaxare oculară

·    La fiecare jumătate de oră faceți o pauză de 5 minute: priviți în zare câteva clipe, apoi concentrați-vă privirea asupra unui obiect aflat în depărtare.

·    Dacă aveți suficient noroc încât în fața casei dvs să se afle un pom, relaxați-vă privindu-l. Și cerul albastru și senin vă poate înviora privirea, iar cerul înnorat poate avea efecte relaxate asupra ochilor dvs.

·    Atunci când lucrați la computer, clipiți fără să vă dați seama de 4 ori mai puțin decât o faceți în mod normal. Încercați să clipiți mai des asigurând o mai bună umezire a ochilor și prevenind uscarea și iritarea acestora.

·    Când vă simțiți ochii obosiți, acoperiți-i câteva minute cu podul palmelor sau faceți câteva exerciții de gimnastică oculară, privind încet stânga-dreapta, sus-jos. Clipiți spoi „apăsat” de câteva ori.

Informații utile

Amenajarea biroului: Plasați-vă biroul astfel încât să stați cu spatele la perete și să vedeți cu ușurință persoanele care intră în încăpere. Alegeți un scaun ergonomic pe care să îl fixați la înălțimea dorită, astfel încât să atingeți cu tălpile podeaua, iar spatele să fie drept și susținut de spătar.

Monitorul computerului: Așezați-vă monitorul în fața dvs pe birou la o distanță de 40-50 cm de ochi. Ar trebui ca monitorul să fie puțin mai jos de nivelul ochilor pentru că aceasta este poziția cu care sunt obișnuiți ochii încă din copilărie atunci când începem să citim. Un monitor plasat prea sus solicită suplimentar nu doar mușschii oculari, ci și pe cei ai gâtului și umerilor. O postură corectă poate contribui din plin la prevenirea durerilor musculare și a afecțiunilor oculare.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.