Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Sâmburii de cireşe, mai toxici decât se credea. Conţin cianură

Sâmburii de cireşe, mai toxici decât se credea. Conţin cianură

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Sanatate

Puţini sunt cei care ştiu acest lucru: pe cât de delicioase şi sănătoase sunt cireşele, pe atât de toxici sunt sâmburii lor.

Toxicitatea sâmburilor de cireşe vine de la cianura de hidrogen pe care o conţin. Aceeaşi substanţă poate fi găsită şi în sâmburii piersicilor şi prunelor şi în seminţele merelor şi perelor.

Simptomele specifice intoxicaţiei cu cianură de hidrogen sunt dureri de cap, ameţeli, stări de confuzie, de anxietate şi vărsături, conform evz.ro.

Acestea se instalează la aproximativ jumătate de oră după ingestie. Dozele crescute provoacă dificultăţi respiratorii, modificarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, insuficienţă renală. Cele mai violente reacţii post-intoxicaţie pot fi coma, convulsiile şi, în final, decesul, datorat stopului respirator.

Cianura poate cauza deces doar atunci când interferează cu capacitatea organismului de a utiliza oxigenul la nivel celular. Doza potenţial letală minimă de cianură de hidrogen a fost estimată la 50 mg.

Tratamentul intoxicaţiei cu cianură de hidrogen se face exclusiv în cadru spitalicesc. Se recomandă contactarea serviciului de urgenţă imediat ce a avut loc ingestia substanţei. Tratamentul va începe cu lavajul gastric şi va continua cu administrarea unui antidot. În tot acest timp, se supraveghează funcţiile vitale. Sursa: realitatea.net


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Sanatate: Alte articole din Botosani