Probleme dentare provocate de stres

Probleme dentare provocate de stres

Stresul prelungit perturbă digestia, îţi dă migrene, afectează funcţiile tiroidei, provoacă sau agravează bolile de piele. Un alt efect menţionat mai rar este acela că poate cauza afecţiuni dentare.

Gingivită
Îţi sângerează adesea gingiile în timpul periajului? Nu ignora acest semn de boală! Este unul dintre simptomele frecvente ale gingivitei şi poate fi favorizat de stresul cronic.

Când eşti stresat, corpul începe să secrete cortizol, aşa-numitul hormon al stresului, într-o cantitate mare, inclusiv la nivelul gingiilor. Acestea se pot inflama, ceea ce agravează o gingivită. Un alt motiv pentru care persoanele stresate pot suferi afecţiuni dentare este acela că acordă mai puţină atenţie igienei orale. De asemenea, pot să adopte un stil de viaţă nesănătos care afectează inclusiv sănătatea dinţilor şi gingiilor.

Halitoză
Stresul te ajută să reacţionezi rapid în anumite situaţii, dar cel cronic poate să te menţină într-o continuă stare de atac. Aceasta cere conservarea energiei, ceea ce face corpul să reducă nivelul de salivă necesar digerării alimentelor. De aceea, ajungi să realizezi câteodată că ai gura uscată sau un miros neplăcut al gurii, ceea ce se numeşte halitoză. Saliva redusă lasă loc şi multiplicării bacteriilor din gură care ajung să afecteze smalţul dinţilor, în lipsa periajului imediat după masă.

Ulcer bucal
Şi sistemul imunitar suferă un dezechilbru din cauza stresului prelungit, ceea ce predispune la infecţii şi diverse boli cum ar fi ulcerul bucal. Este o boală care îngreunează vorbirea, mestecarea alimentelor, înghiţirea lichidelor.

Ce-i de făcut?
Încearcă să reduci nivelul de stres pe cât mai mult posibil, să-ţi acorzi mai mult timp odihnei, pasiunilor tale, exerciţiilor fizice regulate.

Nu sări peste periajul dinţilor seara şi dimineaţa. Foloseşte aţa dentară, peria electrică şi apă de gură pentru a obţine o curăţare mai bună a danturii, iar la primele semne de probleme dentare, adresează-te medicului stomatolog.

Bea 7-8 pahare de apă pe zi pentru a evita deshidratarea, tulburările digestive şi scăderea cantităţii de salivă.

În perioadele stresante, limitează consumul de dulciuri, de băuturi alcoolice sau de alimente care se lipesc uşor de dantură.

Stirea anterioara

Locuința afectată de un incendiu la Cristești! Atenție la coșurile de fum neprotejate termic față de materialele combustibile!

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.