Problema TBC în România, scăpată de sub control

Problema TBC în România, scăpată de sub control

România este țara cu cei mai mulți bolnavi de tuberculoză din UE, la noi regăsindu-se și cele mai multe cazuri de TBC rezistent la tratament. Informația nu este o noutate, însă ea este reluată astăzi de publicația europeană EU Observer, care face publică povestea a doi tineri români care suferă de această boală, dar și situația bolnavilor la nivel național.

Stefan Raduț și Andreea Vlădoi, ambii în vârstă de 24 de ani, suferă de TBC rezistent la tratament. Niciunul dintre ei nu știe cum s-a îmbolnăvit, mai ales că la boala este asociată de mulți cu sărăcia și că unii o considerau o maladie eradicată.

„Aproape fiecare al doilea bolnav de TBC din UE este român”, menționează Dara Masoud, consilier european pe probleme de TBC al Organizației Mondiale a Sănătății. Mai mult, aproximativ 1000 din 1200 de persoane diagnosticate cu TBC în România nu reacționează la tratamentul cu antibiotic. Mai puțin de 2 din 10 pacienți diagnosticați cu tuberculoză muti-rezistentă sunt vindecați după un tratament îndelungat.

Gina Popescu, responsabilul programului național de control al tuberculozei, a declarat pentru EU Observer că situația este una de „alertă medicală”. Potrivit specialistului, 27-28% dintre pacienții români care suferă de TBC multi-rezistent abandonează tratamentul în primele stadii, asta în timp ce un bolnav netratat poate infecta până la 15 persoane într-un an.

Cauzele situației naționale a bolnavilor de tuberculoză sunt multiple, printre ele regăsindu-se și faptul că, la noi, diagnosticarea durează luni de zile, spre deosebire de câteva zile în alte state europene. Mai mult, chiar cu un diagnostic corect, banii pentru medicamentele corespunzătoare lipsesc uneori. Lipsa banilor produce în România, spun jurnaliștii străini, „efectul loteriei”. Poți avea noroc și primi medicamentele de care ai nevoie, sau poți avea ghinion.

Subliniind faptul că autoritățile române au fost acuzate în mai multe rânduri de lipsă de implicare, publicația europeană scoate în evidență faptul că problema României ar putea deveni în scurt timp problema tuturor, pentru că oamenii călătoresc.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Jandarmii botoșăneni vor fi în mijlocul cetățenilor la manifestările de Sf. Gheorghe

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.