Pericolul ascuns din șoriciul de porc. Amenințare majoră pentru sănătate

Pericolul ascuns din șoriciul de porc. Amenințare majoră pentru sănătate

Lumea abia așteaptă luna decembrie pentru a se bucura de tot ceea ce se petrece în ea, în mod special, perioada sărbătorilor de iarnă. Cei mai mulți sunt extrem de bucuroși mai ales în prag de Crăciun, atunci când are loc una dintre tradițiile cele mai consacrate la noi: tăiatul porcului. Este momentul în care vom gusta, cu mic cu mare, din deliciosul şorici de porc. Câți știm însă cât de periculos poate fi el pentru sănătate?

Șoriciul de porc este una dintre cele mai așteptate bunătăți în perioada Crăciunului. Chiar dacă are multe beneficii pentru sănătate, medicii atrag atentia asupra consumului acestui aliment atât de preferat de români. Specialiștii au spus, în repetete rânduri, că șoriciul nu este recomandat să fie mâncat în exces și că nu trebuie să exgeram cu mâncatul lui, pentru ca este foarte periculos pentru sănătate. Asta, pentru că, la fel ca în cazul pielii de pui, șoriciul conține foarte multe toxine și este extrem de caloric.

Șoriciul de porc este caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine, dar mai multe proteine de calitate inferioara, cum este colagenul. În plus, el se digeră greu și nu e indicat să fie consumat în cantități mari. El trebuie să nu fie mâncat de persoanele care sufera de afecțiuni hepatice, biliare sau pancreatice.

Cât de mult îngrașă
În plus, pentru că o gustare formată din 100 de grame de şorici de porc poate însemna multe calorii pentru siluetă. Dacă răzuiţi cât se poate de mult grăsimea de sub stratul de piele, numărul caloriilor va scădea considerabil. În 100 de grame de şorici de porc se regăsesc 563 de calorii; 35 de grame de grăsimi; 63 de grame de proteine; 3 grame de sodiu; 80 mg potasiu și < 0,5 grame carbohidraţi.

Cum trebuie să fie carnea de porc
Trebuie să avem în vedere, însă, și riscurile la care ne expunem mai ales în situația în care carnea și celelalte produse pe care le consumăm provin din surse neautorizate. Cea mai frecventă boală în această perioadă, cauzată de consumul produselor din carne de porc este trichineloza. Ea este cauzată de un vierme care se ascunde în carnea de porc, mistreț sau urs, Trichinella spiralis. Această larvă poate fi îndepărtată numai în urma perparării cărnii la temperaturi de minimum 70 de grade Celsius.

Tăierea porcului de Crăciun trebuie făcută în condiții de maximă igienă, iar carnea nu trebuie lăsată prea la căldură, pentru că acest lucru conduce la înmulțirea bacteriilor. Dacă nu este gătită imediat, carnea trebuie ținută la rece. Pârlitul porcului este, totodată, un proces foarte important. Șoriciul ne poate cauza boli neașteptate, în cazul în care nu este pregătit în condiții ideale. Părul care rămâne nepârlit poate cauza boli grave, precum hepatita A și E. Virușii hepatici se pot dezvolta pe șorici, pe lângă firele de păr nearse. Atenția trebuie să fie cu atât mai mare cu cât șoriciul este preferatul copiilor, iar aceștia sunt mai predispuși la contactarea acestor tipuri de hepatită decât adulții.

Stirea anterioara

Victorie importantă pentru FC Botoșani împotriva celor de la Gaz Metan Mediaș

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.